Jak gotować szparagi? Dzięki tym prostym poradom zrobisz idealne zielone i białe szparagi z wody

Dodano:
Szparagi Źródło: Pixabay / YvonneHuijbens
Szparagi często goszczą na moim stole. W sezonie na te warzywa staram się w pełni wykorzystać walory smakowe zielonych i białych szparagów. Sprawdź, jak gotować szparagi, aby zyskały doskonały smak i miały idealną konsystencję.

Gotowanie szparagów nie sprawia wielu problemów. Sekretem ich przygotowania jest dobór odpowiedniego garnka oraz dodatek przypraw, dzięki którym można wydobyć wyjątkowe walory smakowe tych warzyw.

Jak gotować szparagi?

Szparagi najlepiej gotować w specjalnym garnku do gotowania szparagów z ułatwiającym wyjmowanie warzyw wkładem – garnek do gotowania szparagów jest wąski i wysoki. Taki kształt garnka zapobiega przewracaniu się warzyw podczas gotowania.

Jeżeli nie masz garnka do gotowania szparagów, to możesz ugotować te warzywa np. w wysokim garnku do gotowania spaghetti lub innym, wysokim i najlepiej wąskim garnku. Gotując szparagi, trzeba chronić przed kontaktem z gorącą wodą ich główki – delikatne główki szparagów powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Można przed gotowaniem umyte i właściwie przygotowane do obróbki termicznej szparagi związać sznurkiem kuchennym.

Jak wybrać dobre szparagi?

Sekretem wyjątkowego smaku szparagów jest ich świeżość. Dobre szparagi są jędrne, mają zamknięte główki i lśniące łodygi. Jeżeli na szparagach widoczne są brązowe, żółte lub czarne plamy, to lepiej zrezygnować z ich zakupu. Niezbyt dobrym wyborem są także bardzo grube szparagi, które mogą być twarde i łykowate.

Jak przygotować szparagi do gotowania?

Przed przystąpieniem do gotowania szparagów, trzeba warzywa umyć. Zielone i białe szparagi przygotowuje się do gotowania w nieco inny sposób. W przypadku młodych szparagów zielonych można zrezygnować z obierania warzyw – wystarczy odłamać zdrewniałą końcówkę szparagów i przystąpić do ich gotowania. Białe szparagi wymagają odłamania zdrewniałej końcówki oraz usunięcia skórki – możesz je obrać, korzystając z ostrego nożyka lub tradycyjnej obieraczki do warzyw. W sklepach dostępne są również specjalne obieraczki do szparagów.

Aby pozbyć się zdrewniałej końcówki szparagów, wystarczy zgiąć łodygę, która pęknie w odpowiednim miejscu.

Gotowanie szparagów krok po kroku

Umyte i obrane (opcjonalnie) szparagi są gotowe do gotowania. Aby po upływie kilku chwil cieszyć się ich smakiem, wystarczy zagotować wodę w wysokim garnku, dodać 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru oraz włożyć warzywa do wrzątku, pamiętając, że główki szparagów nie mogą być zanurzone w wodzie (główki szparagów zmiękną pod wpływem działania gorącej pary wodnej). Szparagi zawsze gotuje się ustawione pionowo w garnku. Do wody można również dodać odrobinę masła i świeże lub suszone zioła np. tymianek.

Czas gotowania szparagów zielonych to 7-8 minut; czas gotowania szparagów białych to 10-12 minut. Podczas gotowania szparagów kieruj się własnymi preferencjami i weź pod uwagę grubość szparagów – cienkie szparagi wymagają krótszego czasu gotowania, a szparagi grube powinny być gotowane dłużej. Jeżeli chcesz, aby szparagi były ugotowane al dente, skróć zalecany czas gotowania o 2-3 minuty. Gotowe szparagi wystarczy wyjąć z garnka i przełożyć na talerz.

Porada: jeżeli chcesz dodać szparagi np. do sałatki, to wystarczy zblanszować je we wrzątku, a następnie schłodzić w misce z bardzo zimną wodą lub wodą z dodatkiem kostek lodu.

Z czym podawać zielone i białe szparagi z wody?

Zielone szparagi mają bardziej wyrazisty smak i doskonale sprawdzają się jako podstawa oraz dodatek do różnych dań. Białe szparagi świetnie komponują się z wyrazistymi w smaku sosami i innymi dodatkami.

Zielone szparagi możesz podawać np. z dodatkiem sosu beszamelowego, stopionego masła oraz startego parmezanu. Białe szparagi wyśmienicie smakują m.in. z szynką parmeńską, boczkiem, chrzanem, sosem sojowym i sosem na bazie oliwy, ostrej musztardy i soku z cytryny.

Gotowane szparagi możesz podawać jako jarzynkę do obiadu lub składnik potraw na śniadanie i kolację – ich smak pasuje m.in. do smażonych jajek (jajecznica, jajko sadzone, jako na twardo), mięs oraz dań warzywnych, sałatek, a także zup.

Ostatnio miałem okazję jeść pyszne szparagi, które robi moja koleżanka. Polecam ci jej przepis na wyśmienite szparagi w cieście piwnym – palce lizać!

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...