Te pyzy z mięsem nie mają sobie równych. Poznaj przepis ze starej książki kucharskiej i zużyj mięso z rosołu

Dodano:
Pyzy Źródło: Pexels / Karolina Grabowska
Puszyste pyzy to idealna propozycja na sycący obiad. W moim domu rodzinnym przygotowywano to danie z nadzieniem na bazie mięsa drobiowego i wołowego z niedzielnego rosołu. Zachęcam do wypróbowania starego przepisu na pyzy z mięsnym nadzieniem.

Pyzy to bardzo prosta w przygotowaniu potrawa. Sekret idealnego ciasta ziemniaczanego na pyzy tkwi w doborze ziemniaków oraz odpowiednich proporcjach mąki i jajek.

Jak zrobić delikatne i puszyste pyzy?

Ja robię pyzy z ugotowanych ziemniaków. Ciasto ziemniaczane z poniższego przepisu jest delikatne w smaku oraz bardzo puszyste. Pyzy ziemniaczane możesz faszerować nie tylko mięsem z rosołu, ale także np. mięsem z pieczeni, kiełbasą oraz różnymi serami m.in. bryndzą i twarogiem. Doskonale smakują również pyzy z pieczarkowym lub warzywnym farszem.

Wskazówka: pyzy wymagają omasty. Możesz polać gotowe pyzy ziemniaczane klarowanym masłem lub skwarkami ze słoniny bądź boczku. Choć moim zdaniem najlepiej smakują podane z zasmażaną cebulką.

Przepis: Pyzy z mięsem

To tradycyjne polskie danie kuchni ludowej. Kluski gotuje się w wodzie i podaje z omastą.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na ciasto ziemniaczane:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej
  • sól

Na farsz:

  • 300 g mięsa z rosołu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1/3 szklanki rosołu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedź, przełóż na sitko i pozostaw do ostudzenia. Ciasto ziemniaczane na pyzy możesz również zrobić z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. W międzyczasie przygotuj farsz.
  2. Przygotowanie farszuCebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Mięso z rosołu (np. kurczak, indyk, wołowina) pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej klarowane masło. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Do usmażonej z czosnkiem cebuli dodaj pokrojone mięso z rosołu. Smaż 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wyłącz gaz i dopraw farsz do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przestygnięty farsz wymieszaj z 1/3 szklanki rosołu i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub zblenduj.
  3. Przygotowanie ciastaZiemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz tłuczkiem. Dodaj jajko, mąkę pszenną i sól do smaku. Wyrób jednolite, gładkie ciasto ziemniaczane. Jeżeli ciasto jest zbyt wodniste, to możesz dodać 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej. Porada: możesz zrezygnować z dodawania jajka do ciasta ziemniaczanego. Jeżeli chcesz pominąć ten składnik, to dodaj do ugotowanych ziemniaków 150 g mąki pszennej i 150 g mąki ziemniaczanej.
  4. Formowanie pyzZ gotowego ciasta ziemniaczanego uformuj wałek. Odkrawaj niewielkie kawałki i formuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ciasta spłaszcz, robiąc placek. Na środku placka z ciasta ziemniaczanego połóż farsz i uformuj kulkę, składając i zlepiając ze sobą brzegi ciasta.
  5. GotowanieUformowane pyzy wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pyzy wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej.

Jak podawać pyzy?

Gotowe pyzy przełóż na talerze lub duży półmisek i polej ciepłym masłem klarowanym, tłuszczem i skwarkami ze słoniny lub boczku bądź usmażoną na maśle cebulką. Tak serwowane danie ma ten plus, że każdy nakłada na talerz tyle klusek, ile da radę zjeść.

Do pyz z mięsem, które są sycące, idealnie pasują również surówki. Ja najczęściej podaję się z jedną z tych surówek: z kiszonej kapusty, z białej kapusty, z ogórków kiszonych lub z marchewki z jabłkiem

Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na pyzy?

Najlepsze pyzy przygotujesz z mącznych ziemniaków, które zawierają mało wody i dużo skrobi ziemniaczanej. Są to ziemniaki typu C – oznaczenie dotyczące typu ziemniaków znajdziesz na ich opakowaniu. Jeżeli kupujesz ziemniaki na bazarze, poproś o ziemniaki z gatunku np. Bryza, Tajfun, Ibis, Gustaw.

Do przygotowania pyz nie nadają się ziemniaki młode oraz ziemniaki „stare” o niskiej zawartości skrobi i wysokiej zawartości wody np. ziemniaki sałatkowe.

W niektórych regionach Polski do ciasta na pyz dodawane są też surowe ziemniaki, które trzeba zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z wody. Jeśli zdecydujesz się na tę wersję, to pamiętaj, że Idealne proporcje ugotowanych i surowych ziemniaków to 2:1.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...