Moje pierożki a la pizza smakują na ciepło i zimno. Na majówkę naszykuję ich dwie blachy
Wielbiciele pizzy mogliby ją jeść na okrągło. Trzeba przyznać, że to tanie i proste danie rzeczywiście potrafi być smaczne. Można je zjeść na kolację, a nawet obiad. Ja często serwuję je też w formie przekąski. Ze składników używanych do przygotowania pizzy robię bowiem małe pierożki. Są prawie jak calzone, tylko wielkości naszych pierogów. Dlatego bardzo wygodnie się je chrupie. W tym roku planuję przygotować je z podwójnej porcji i zabrać na majówkowy wyjazd.
Wskazówki dotyczące przygotowania ciasta na pizzę
Ciasto na pizzę robi się z prostych składników, a więc z: mąki, drożdży, oliwy z oliwek, odrobiny soli i cukru, a także z wody. Ciasto na małe pierożki powinno być jednak nieco bardziej zwarte, by łatwo dało się z niego formować pierogi. Dlatego dodaję do niego nieco więcej mąki niż zwykle. A oto kilka wskazówek dotyczących ciasta na pizzę:
- Ciasto na pizzę można zrobić bezpośrednio przed przygotowaniem pierogów albo nawet dzień wcześniej. Po wyrośnięciu przykryte trzeba trzymać w lodówce, a przed wałkowaniem należy je ogrzać do temperatury pokojowej. Takie dojrzałe ciasto jest nawet smaczniejsze od świeżego.
- By przyspieszyć wyrastanie ciasta na pizzę, można je umieścić w misce, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika o temperaturze 50 stopni Celsjusza.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki można je szybko ogrzać, wstawiając na 30 sekund do mikrofalówki.
Jak zrobić pierożki a la pizza?
Ciasto na pierożki zagniatam zwykle wieczorem, a piekę dopiero następnego dnia. Moim zdaniem takie dojrzałe ciasto jest o wiele smaczniejsze.
Przepis: Pierożki a la pizza
Pierożki z ciasta drożdżowego nadziewane pomidorami i serem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 120 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 200 ml ciepłej wody
Na farsz:
- 4-5 pomidorów
- 100 g sera mozzarella
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski. Dodaj drożdże, sól, cukier i oliwę. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj składniki. Potem przełóż je na stolnicę i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i pozostaw na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
- Przygotowanie farszuPomidory umyj, sparz, usuń z nich skórkę, stwardniałe kawałki i nasiona. Pokrój w niedużą kostkę. Dopraw solą, pieprzem i oregano, wymieszaj z oliwą i startym serem.
- Formowanie pierożkówCiasto podziel na 2-3 części. Każdą dość cienko rozwałkuj i szklanką wykrój z ciasta krążki. Na każdym krążku kładź po 2 łyżeczki farszu, dokładnie zlepiaj pierogi.
- Pieczenie pierożkówPierożki ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na ok. 30 minut, by nieco wyrosły. Potem piecz je ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Czym jeszcze można nadziać pierożki a la pizza?
Moje pierożki robię w wersji pizza Margherita, czyli z dodatkiem pomidorów, sera mozzarella i przypraw. Jednak oczywiście można je wzbogacić innymi dodatkami. Tu doskonale sprawdzą się np.: posiekane oliwki, pieczarki, cebula, szynka, salami czy ostra papryka. Można też do nich włożyć trochę fety lub sera pleśniowego dla zaostrzenia smaku.