Fuczki to smak mojej młodości. Autentyczny przepis z obozu harcerskiego w Bieszczadach
Fuczki to tradycyjne danie kuchni łemkowskiej, która opiera się na bardzo prostych składnikach. Do dziś można skosztować prawdziwych dań kuchni łemkowskiej w wielu miejscach w Bieszczadach oraz we wschodniej części Beskidu Sądeckiego i w Beskidzie Niskim. Dzisiaj polecam wam sprawdzony przeze mnie przepis na fuczki, czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty.
Jak zrobić fuczki?
Fuczki to niewielkie placki z kiszonej kapusty oraz składników tradycyjnie dodawanych do ciasta naleśnikowego i aromatycznych przypraw. Ja robię je z surowej kapusty koszonej, bo tak było w oryginalnym przepisie. Warto jednak wiedzieć, że w niektórych regionach Polski fuczki przygotowywane są z gotowanej kapusty kiszonej. Polecam wypróbować obie wersje tej potrawy i wybrać swoją ulubioną.
Rada: na smak gotowego dania wpływa jakość kiszonej kapusty. Do ciasta na fuczki dodaj naturalnie kiszoną kapustę bez dodatku octu.
Przepis: Fuczki
Te pyszne, bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty wyśmienicie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany, sosu pieczarkowego, z leśnych grzybów lub czosnkowego.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Łemkowska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka kminku
- 1/3 łyżeczki cząbru
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówKapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i przełóż do miski. Odciśniętą kapustę kiszoną posiekaj. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, to możesz przepłukać ją zimną wodą. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jajka wbij do dużej miski. Dodaj mleko oraz mąkę i wymieszaj składniki, z których powstanie ciasto naleśnikowe. Ciasto naleśnikowe możesz zrobić za pomocą miksera lub wymieszać składniki rózgą kuchenną. Odstaw ciasto naleśnikowe na kilka minut w ciepłe miejsce.
- Łączenie składnikówDo miski z ciastem naleśnikowym dodaj posiekaną kapustę kiszoną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.
- PrzyprawianieDopraw składniki placuszków z kiszonej kapusty kminkiem, cząbrem, czosnkiem niedźwiedzim solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj.
- SmażenieNa patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło. Smaż fuczki partiami na średnim ogniu, formując niewielkie placuszki. Czas smażenia to około 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe fuczki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z czym podawać łemkowskie fuczki?
Łemkowskie fuczki doskonale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub majonezu oraz wyrazistych w smaku sosów na ciepło np. sosu pieczarkowego, sosu grzybowego oraz zimnego sosu czosnkowego. Potrawa ta doskonale komponuje się także z daniami mięsnymi np. aromatycznym gulaszem.
Przed podaniem możesz udekorować fuczki posiekaną natką pietruszki, cebulką dymką, skwarkami ze słoniny lub boczku.
Przydatne wskazówki do przepisu na fuczki
Dzięki poniższym radom zrobisz idealne fuczki i z łatwością dostosujesz przepis do indywidualnych potrzeb. Oto one:
- Jajka i mleko do ciasta naleśnikowego powinny mieć temperaturę pokojową.
- Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką owsianą, która była bardzo często używana w tradycyjnej kuchni łemkowskiej.
- Mleko krowie w przepisie możesz zastąpić mlekiem kozim.
- Fuczki możesz doprawić ulubionymi ziołami oraz przyprawami np. słodką lub ostrą papryką, papryką wędzoną, majerankiem, tymiankiem i oregano.
- Jeżeli chcesz zrobić fuczki w wersji wegańskiej, przygotuj ciasto naleśnikowe tylko na bazie wody.