Piekę ten sernik i mam dwa ciasta w jednym. Szkoda, że wcześniej nie wpadłam na ten pomysł

Dodano:
Sernik z jabłkami Źródło: Shutterstock / NataliaPopova
W moim domu prym wiodą dwa ciasta – szarlotka i sernik. A ponieważ ostatnio miałam dylemat, które ciasto upiec, zrobiłam 2 w 1. Rodzina była zaskoczona deserem, ale gdy go spróbowała, prosiła o więcej.

Moja rodzina zrobiła się ostatnio łasa na słodkości. Dlatego co i raz piekę jakieś ciasto. A jakieś oznacza zwykle sernik lub szarlotkę. Sernik może być wiedeński, baskijski lub na zimno, a szarlotka najlepiej tradycyjna, z wyczuwalnymi kawałkami jabłek. A ponieważ ostatnio miałam w lodówce twaróg z wiaderka, a w spiżarni kilka już niezbyt jędrnych jabłek, postanowiłam wykorzystać jedno i drugie. I w ten sposób powstał sernik z jabłkami. Wyglądał apetycznie, a smakował wybornie.

Czy piec sernik na spodzie czy bez?

Jedna i druga opcja ma swoich zwolenników. Sernik pieczony bez spodu z pewnością jest mniej kaloryczny. Oczywiście jest też przy nim nieco mniej pracy. Może jednak przywierać do formy, dlatego warto wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ja jednak jestem zwolenniczką sernika na spodzie, bo lubię tę dodatkową, zwykle kruchą strukturę w cieście. Oprócz zróżnicowania smakowego, spód ułatwia też nakładanie ciasta. Spód do sernika można zrobić z ciasta kruchego, z pokruszonych herbatników i masła, a także z samych ciastek. Ja od dawna praktykuję dwie ostatnie opcje. Jeśli chodzi o ciastka, to używam różnych herbatników jasnych lub ciemnych, biszkoptów, a nawet krakersów. Wszystko zależy od tego, co akurat jest pod ręką i na co mam ochotę.

Jak przygotować sernik z jabłkami?

Sernik pieczony z dodatkiem jabłek powinien być dość gęsty, by owoce nie opadły na dno ciasta. Oczywiście przed dodaniem do masy serowej kawałki jabłek można wymieszać z mąką.

Przepis: Sernik z jabłkami

Aksamitny sernik z dodatkiem kawałków jabłek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 3-4 jabłka
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jabłekJabłka umyj, obierz. Każde przekrój na 4 części, usuń gniazdo nasienne, pokrój w grubsze półplasterki. Oprósz mąką, delikatnie przemieszaj.
  2. Przygotowanie masy serowejTwaróg zmiksuj z żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem budyniowym. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
  3. Pieczenie ciastaTortownicę lub inną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę serową, posyp pokrojonymi jabłkami, powciskaj je do środka ciasta. Sernik piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Czym udekorować sernik z jabłkami?

Ja swój sernik z jabłkami oprószyłam cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Oczywiście można też nie dodawać cynamonu, ewentualnie zastąpić go cukrem wanilinowym. Do tej wersji sernika doskonale będzie też pasowała dekoracja z lukru lub z białej czekolady. Polewa z ciemnej czekolady może się okazać zbyt wyrazista i stłumić smak sernika. Jednak z pewnością nie zaszkodzą ciastu ozdobne esy-floresy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...