Mój mąż gotuje tę aromatyczną zupę w pół godziny. Zawsze proszę, by zrobił jej więcej

Dodano:
Zalewajka Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Lubię zupy o wyrazistym, kwaśnym smaku. Ostatnio do ogórkowej, pomidorowej i kapuśniaku dołączyła zalewajka gotowana przez mojego męża. Robi ją w pół godziny, a muszę przyznać, że jest przepyszna.

Polska zupami stoi. Wszak w żadnej innej kuchni zupy nie są tak ważne i nie występują w tak dużym wyborze. Wystarczy tylko wspomnieć krupnik, grochówkę, pomidorową, ogórkową, kapuśniak, jarzynową czy uwielbiany rosół, by stwierdzić, że przekrój polskich zup jest ogromy. Potrafimy je ugotować niemal ze wszystkiego. A zupy potrafią nas rozgrzać i nasycić, jak mało co. Ja ostatnio do kanonu moich ulubionych zup dołączyłam zalewajkę. Do tej pory jadłam ją może ze dwa razy, bo w moim domu się jej nie przyrządzało. Za to mój mąż okazał się mistrzem w gotowaniu tej zupy.

Z czego robi się zupę zalewajkę?

Zupa zalewajka to jedna z tańszych i szybszych do przygotowania zup. Jak mało która zupa, nie zawiera nawet włoszczyzny. Nie gotuje się jej też na mięsie, a jedynie aromatyzuje ją wędzonką. Posmakuje z pewnością wielbicielom żurku, bo w jej składzie znajduje się zakwas na żur. Dzięki niemu zupa ma wspaniały, kwaskowy i orzeźwiający smak. Poza tym do zupy tej dodaje się ziemniaki, cebulę oraz przyprawy takie jak: listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, a także sporą ilość majeranku. Jak widać zupa ta jest dość skromna, ale aromatyczna i wyrazista w smaku.

Przepis mojego męża na aromatyczną zalewajkę

Gdy podpatruję, jak mój mąż gotuje zalewajkę, to burzy mi się wiele moich kulinarnych zasad. Dla mnie zupa zawsze musi być nagotowana, bo wtedy jest esencjonalna i pełna aromatu. Składniki też dodaję w określonej kolejności. A tu do garnka trafiają wszystkie składniki niemal jednocześnie, a muszę przyznać, że zupa smakuje genialnie.

Przepis: Zalewajka

Zupa ziemniaczana z dodatkiem zakwasu na żur

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 3-4 suszone grzyby
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 1/2 l zakwasu na żur
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniaków z przyprawamiZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej ok. 2 l zimnej wody. Dodaj opłukane grzyby oraz listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i trochę soli, gotuj ok. 15 minut.
  2. Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną kiełbasę, całość lekko zrumień, dodaj do wywaru. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Zaprawianie zupyZakwas na żur wymieszaj ze śmietaną, wlej do wywaru. Dodaj też majeranek i ząbki czosnku. Zupę gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku.

Inne wersje zalewajki

Zalewajkę można gotować na wiele sposobów. Jednak zawsze jest to prosta zupa, w której główną rolę grają ziemniaki i zakwas na żur. Oprócz wspomnianych wyżej składników do zalewajki warto też dodać czosnek i suszone grzyby. Zupę tę zwykle zabiela się śmietaną, choć można też w tym celu użyć maślanki. Jeśli chodzi o wędzonkę, to chyba najlepiej sprawdza się tu kiełbasa. Jednak można ją zastąpić wędzonym boczkiem, a także skwarkami ze słoniny. Zupa ta doskonale smakuje podana z kromką chleba, chociaż i bez tego jest pożywna. Niektórzy też posypują ją koperkiem, a także podają ją z jajkiem gotowanym na twardo.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...