Znany kucharz o polskim majonezie: „Jest niedobry”. Francuzi dodają do niego ważny składnik

Dodano:
Majonez Źródło: Shutterstock / Africa Studio
O polski majonez i to, który jest najlepszy, toczą się prawdziwe spory wśród Polaków. Znany kucharz i juror MasterChefa na polskim majonezie nie zostawił suchej nitki. I zdradził, jak robią to Francuzi.

Majonez to dodatek do potraw, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie jedzenia jajek, nie ma polskiej Wielkanocy bez majonezu i kultowej sałatki jarzynowej. Majonez kładziemy na kanapki i poprawiamy nim smak warzyw czy wędlin. Tego majonezowego zachwytu nie rozumie Michel Moran, który zdradził, co do majonezu dodają Francuzi.

Michel Moran: „Polski majonez jest za słodki”

Michel Moran był gościem Pauliny Sochy-Jakubowskiej w podcaście „Wprost Przeciwnie”. Mistrz kuchni, restaurator, juror polskiej edycji programu „MasterChef” i „MasterChef Nastolatki” odniósł się do odwiecznego sporu Polaków, który majonez jest najlepszy.

„Według mnie polski majonez jest niedobry. Jest za słodki. We Francji i Hiszpanii jest ostrzejszy, ma musztardę, ma ocet, jest kwaśniejszy” – powiedział. Moran nie rozumie dodawania majonezu do mdłego jajka na twardo. „Sorry za dramat narodowy, ale ja mam francuski majonez” – skwitował.

Co Francuzi dodają do majonezu?

Tradycyjny francuski majonez ma nieco ciemniejszy kolor i przede wszystkim jest ostrzejszy w smaku. To za sprawą wspomnianej przez Michela Morana musztardy, której w tym przypadku Francuzi nie żałują. Jeśli robisz majonez w domu – po prostu dodaj sporą porcję dobrej musztardy Dijon, a twój majonez zyska na wyrazistości.

Jak podkręcić smak majonezu?

Nie tylko musztarda może podkręcić smak majonezu. Do tradycyjnego sosu możesz dodać także inne wyraziste dodatki. Oryginalnym pomysłem będzie dodanie do majonezu słonych i mocno rybnych filetów anchovies, ale też np. kaparów, które można zmiksować razem z oliwą i żółtkami robiąc domowy majonez. Lekkości i jednocześnie wyrazistości doda majonezowi cytryna: tradycyjnego przepisu dorzuć sok z cytryny i obowiązkowo skórkę otartą z cytryny.

Źródło: wprost.pl, smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...