Prosty obiad z rękawa do pieczenia. Wrzucam wszystkie składniki i po godzinie mam pyszny posiłek
Obiad z rękawa do pieczenia to sposób, który pozwala oszczędzić czas i nie brudzić wielu naczyń, bo wszystkie składniki wystarczy wrzucić do folii i po niecałej godzinie można wyjąć już gotowy obiad.
Jak zrobić obiad z rękawa?
Aby zrobić to danie, potrzebujesz rękawa do pieczenia. To specjalna folia, w którą można włożyć wszystkie składniki. Taki rękaw bez trudu można kupić w marketach (jest w miejscu, gdzie papier do pieczenia czy folia do pakowania żywności) – już podzielony na kawałki, bądź w rolce do samodzielnego docięcia. Zwykle w komplecie są także odporne na wysoką temperaturę klipsy, którymi zamyka się rękaw z obu stron. Zamiast rękawa można kupić także specjalne worki do pieczenia.
Nasza propozycja na obiad z rękawa to schab pieczony z ziemniakami i warzywami. To połączenie sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne i soczyste. Proponujemy, aby wcześniej zamarynować schab w prostej mieszance oliwy i przypraw.
Przepis: Obiad z rękawa
Pyszny obiad z piekarnika.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 744 w każdej porcji
Składniki
- 400 g schabu
- 1 żółta papryka
- 4 ziemniaki
- gałązka koperku
- 1 mały pomidor
- 4 ząbki czosnku
na marynatę:
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaMięso pokrój na cztery plastry, oliwę wymieszaj z przyprawami i natrzyj nią schab. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Szykowanie warzywZiemniaki i paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w plastry.
- PieczenieZamarynowane mięso, pokrojone warzywa, gałązkę koperku i ząbki czosnku włóż do rękawa do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. godzinę.
Możesz do zrobienia obiadu wykorzystać także inne mięso, np. kawałki drobiu. Doskonale sprawdzą się tutaj pałki z kurczaka, całe udka albo ćwiartki. Dobrym pomysłem będzie także włożenie do folii piersi z kurczaka lub indyka. W przypadku drobiu, szczególnie mniejszych kawałków, można skrócić czas pieczenia.
Do rękawa można także dorzucić inne warzywa. Będzie tu pasowała fasolka szparagowa (zielona i żółta), brokuły, kalafior albo cebula. Smak obiadu z rękawa zawsze doskonale podkręcają pieczarki, wówczas wrzuć do rękawa oprócz mięsa i ziemniaków, umyte pieczarki i pokrojoną w piórka cebulkę (to także jeden z naszych ulubionych patentów na prosty obiad). Do rękawa można dla smaku dodawać także kawałki owoców. W przypadku wieprzowiny mogą to być kawałki jabłek, a przy drobiu ćwiartki cytryny lub pomarańczy.