Dorzucam do twarożku te 2 warzywa i w 5 minut mam zdrowe, pożywne śniadanie

Dodano:
Twarożek z warzywami Źródło: Shutterstock / kochabamba
Spieszysz się do pracy, a burczy ci w brzuchu. Co przygotować na szybkie śniadanie? Dobrym pomysłem będzie twarożek z warzywami. Gdy zjesz go z kromką chleba, zaspokoisz głód na kilka godzin.

Jakie śniadania są najlepsze? Takie, które robi się szybko, a są pożywne, zdrowe i dostarczają energii na dobry początek dnia. Co więc warto zjeść rano? Dobrym pomysłem będą na przykład owsianka z maślanką, kanapka z pastą czy twarożek z dodatkami. Ta ostatnia propozycja daje duże pole do popisu, bo twarożek można połączyć z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi. Dziś proponujemy przygotować twarożek z warzywami.

Jaki twarożek warto wybrać na śniadanie?

Twarożek śniadaniowy z dodatkami możesz zrobić w zasadzie z każdego twarożku. Wszystko zależy od tego, co akurat masz w lodówce i czy masz jakieś ograniczenia dietetyczne. Jeśli liczysz kalorie, musisz być na diecie lekkostrawnej lub ograniczającej cholesterol, wybierz chudy twarożek lub ser biały. W innych przypadkach w zasadzie możesz użyć każdego twarożku. A do wyboru masz jeszcze: twaróg ziarnisty, kanapkowy, a nawet twaróg sernikowy z wiaderka. Bardzo smaczne śniadanie zrobisz też sięgając po twaróg wędzony.

Jak zrobić twarożek z warzywami?

Ja w czasie śniadania najczęściej sięgam po lekki twarożek ziarnisty, zwany wiejskim czy cottage cheese. Lubię go dlatego, że nie trzeba go rozgniatać czy łączyć ze śmietaną. Jest bowiem gotowy do jedzenia, wzbogacam go tylko dodatkami, które właśnie mam pod ręką.

Przepis: Twarożek z warzywami

Twaróg ziarnisty z dodatkiem papryki i awokado

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
250

Składniki

  • 150 g twarożku, np. ziarnistego o obniżonej kaloryczności
  • 1/2 awokado
  • 1 mała, słodka papryczka lub kawałek papryki czerwonej
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywAwokado umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń pestkę, obierz. Pokrój je w plasterki lub w kostkę. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w cienkie krążki lub w kostkę. Koperek opłucz, posiekaj.
  2. Przygotowanie twarożkuDo twarożku dodaj pokrojone awokado, paprykę i posiekany koperek. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.

Wskazówka: do twarożku z warzywami zjedz najlepiej pieczywo pełnoziarniste, np. kromkę chleba, bułkę. Dzięki temu twój organizm otrzyma rano porcję cennych węglowodanów, błonnika, witamin i soli mineralnych.

Jakie inne warzywa warto dodać do twarożku?

Tym razem do twarożku dorzuciłam awokado i paprykę. Muszę przyznać, że ta kompozycja jest nie tylko smaczna i apetyczna, ale też bardzo zdrowa. Awokado to bowiem skarbnica zdrowych tłuszczów, a i papryka kryje w sobie mnóstwo witamin i soli mineralnych. Jednak zamiast nich, do twarożku można też dodać inne warzywa, np. pomidor, ogórek świeży lub małosolny, rzodkiewki, cebulę. Smak całości doskonale dopełni posiekany szczypiorek czy koperek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...