Zawijam filet w ciasto francuskie i piekę. Nigdy nie jadłam bardziej soczystej ryby

Dodano:
Łosoś w cieście francuskim Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Zwykle piekę rybę w naczyniu żaroodpornym. Jednak raz spróbowałam upiec ją w cieście francuskim. Efekt był doskonały – smakowo i wizualnie. Przyznam, że tak przyrządzona ryba jest niezwykle soczysta.

Ryby zwykle smażymy lub pieczemy. Jednak usmażyć i upiec można je na wiele sposobów. Ja bardzo lubię piec ryby, bo ma to wiele zalet. Pierwsza jest taka, że wszystkie pieką się jednocześnie i nie potrzebują mojej uwagi. Druga dotyczy zapachu – pieczoną rybę mniej czuć w domu, niż smażoną. Ostatnio przetestowałam nowy dla mnie sposób pieczenia ryby. Otóż zawinęłam ją uprzednio w ciasto francuskie. Wyszła soczysta i miała pyszną, chrupiącą otoczkę.

Jaką rybę najlepiej upiec w cieście?

Do pieczenia w cieście francuskim najlepiej nadają się filety rybne bez skóry. Po upieczeniu z łatwością i przyjemnością się je zjada. Warto jednak przed ułożeniem na cieście sprawdzić, czy w rybie nie pozostały resztki ości. Jeśli są, należy je wyjąć przy pomocy pęsety.

Natomiast jeśli chodzi o gatunki ryb nadające się do pieczenia w cieście francuskim, to idealnie nadaje się tu łosoś. Ryba ta jest dość tłusta i ma grube, soczyste płaty pozbawione ości. Jej kolor też jest bardzo apetyczny i świetnie wygląda po pokrojeniu, otoczona chrupiącym ciastem. Dobrym wyborem będzie też pstrąg łososiowy, pstrąg tęczowy, a także dorsz, dorada, mintaj czy morszczuk.

Jak zrobić łososia pieczonego w cieście francuskim?

Do przyrządzenia tej potrawy wybrałam łososia pacyficznego, który ma dobrą cenę i jest zdrowszy od łososia atlantyckiego. Oprócz ciasta francuskiego wykorzystałam też ser żółty i twarogowy. Po upieczeniu zamieniły się w pyszny sos.

Przepis: Łosoś pieczony w cieście

Filet z łososia pieczony z serem w cieście francuskim

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
610 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 600 g fileta z łososia bez skóry
  • 1/2 cytryny
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g serka twarogowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g startego żółtego sera
  • pieprz biały, sól
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ryby, twarożku i ciastaFilet z łososia opłucz, osusz, oczyść z resztek ości. Skrop go sokiem z cytryny, oprósz białym pieprzem i solą. Do twarożku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie przekrój na dwie części. Jedną o 2-3 cm szerszą niż druga.
  2. Zawijanie ryby w ciastoSzerszy płat ciasta przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Środek ciasta, na którym położysz rybę posmaruj rozkłóconym jajkiem. Ułóż na nim filet z łososia. Na rybę wyłóż twarożek, posyp go startym serem. Rybę przykryj drugim płatem ciasta, który możesz ozdobnie ponacinać. Wystające brzegi spodniego płata ciasta zawiń na górną część i dociśnij ząbkami widelca. Całość posmaruj jajkiem.
  3. Pieczenie ryby w cieścieBlachę z rybą w cieście wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Całość piecz ok. 25 minut. Po tym czasie rybę wyjmij z piekarnika, odczekaj 5 minut i podaj ją na stół.

Wskazówka: Zamiast twarogu i sera na płat ryby możesz wyłożyć szpinak podduszony z czosnkiem i śmietaną. Danie będzie nieco chudsze i będzie się pięknie prezentować.

Jak podać rybę pieczoną w cieście?

Ryba pieczona w cieście francuskim to doskonała propozycja na bardzo elegancki obiad. Raczej nie podajemy do niej już dodatków typu ziemniaki czy ryż, bo zastępuje je ciasto francuskie. Za to bardzo pożądany będzie sos, który doda potrawie smaku. Może to być np. sos cytrynowy na bazie masła, śmietanowy z dodatkiem ziół czy koperkowy ze śmietaną i majonezem. Do tego dania warto też podać sałatę z dodatkiem świeżych warzyw, np. pomidora, ogórka albo warzywa grillowane lub gotowane na parze. Oczywiście potrawę tę można też zjeść na kolację, a także jako ciepłą przekąskę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...