Biorę 2 popularne składniki i robię strudel z twarogiem. Jest lepszy niż niejeden sernik
Strudel to specjał kuchni austriackiej składający się z cienkiego, elastycznego ciasta, w które zawija się farsz. Farsz może być słodki lub wytrawny. Słodkim są zwykle owoce, np. jabłka, truskawki, wiśnie, a także twaróg czy orzechy. Wytrawne strudle nadziewa się np. szpinakiem, kapustą. Po zrolowaniu ciasta z farszem, strudel piecze się, w wyniku czego zyskuje on chrupiącą skórkę na zewnątrz i soczyste nadzienie w środku. Ja taki sam efekt uzyskałam robiąc ostatnio strudel z ciasta francuskiego i twarogu z wiaderka. Deser wyszedł naprawdę smaczny.
Z jakiego ciasta można zrobić strudel?
Klasyczne ciasto na strudel robi się z mąki, mleka lub wody, masła albo oleju i szczypty soli. Niektórzy dodają do niego też odrobinę octu. Ciasto powinno być elastyczne i rozciągliwe. Trzeba je bowiem rozwałkować jak najcieniej. Potem cienkie jak pergamin ciasto smaruje się rozpuszczonym masłem, wykłada na nie farsz, roluje i piecze. Przygotowanie tego ciasta jest pracochłonne, zwłaszcza, że trzeba uważać przy wałkowaniu, by go nie porwać.
Dobrym zamiennikiem ciasta strudlowego jest ciasto filo, które również jest bardzo cienkie, a po upieczeniu przyjemnie chrupie. Za to najłatwiej dostępnym ciastem, które można wykorzystać do przygotowania strudla, jest niezawodne ciasto francuskie.
Jak zrobić strudel z ciasta francuskiego?
Strudel z ciasta francuskiego robi się podobnie, jak z klasycznego ciasta. Nie ma przy nim tylko tyle pracy, a i warstwy ciasta są nieco grubsze.
Przepis: Strudel z twarogiem
Strudel z ciasta francuskiego nadziewany słodkim twarogiem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- austriacka
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- 400 g twarogu z wiaderka
- 2 jajka
- 3-4 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- 3-4 łyżki rodzynek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszu twarogowegoTwaróg z wiaderka wymieszaj z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Połącz z pianą ubitą z białek.
- Rolowanie strudlaCiasto francuskie rozłóż na blacie. Posmaruj go masłem, posyp tartą bułką. Wyłóż na nie farsz omijając brzegi, posyp go rodzynkami. Ciasto z farszem dość ścisło zroluj.
- Pieczenie strudlaKeksówkę wysmaruj masłem, ułóż w niej strudel, podwijając pod spód jego końce. Wierzch również posmaruj masłem. Strudel piecz ok. 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Jak podaje się słodki strudel?
Strudel podaje się zwykle na ciepło. Wtedy jest bowiem najsmaczniejszy. Oczywiście dobrze, jeśli po upieczeniu nieco przestygnie. Gdy jest już zaś zimny można go podgrzać w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Przed podaniem strudel warto oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub sosem waniliowym, ozdobić bitą śmietaną albo gałką lodów waniliowych.