Marchewkę z groszkiem do obiadu robię na patelni. To przez składnik, który podnosi jej smak
Marchewkę z groszkiem wszyscy pamiętamy ze szkolnych stołówek. Miękka, w aksamitnym sosie, nieodzowna jako dodatek do pulpetów czy kotletów mielonych. Ja akurat nigdy za nią nie przepadałam, bo była dla mnie mdła. Za dużo było w niej słodyczy, a za mało wyrazistych nut. Dlatego sama w domu robię nieco inną wersję marchewki z groszkiem. I tę zjadam bez oporu, podobnie jak cała moja rodzina.
Czy do marchewki dodać groszek mrożony czy z puszki?
Do marchewki z groszkiem większość osób dorzuca groszek z puszki. Trzeba go jednak dodać pod koniec przyrządzania jarzynki, by się nie rozgotował. Jak dla mnie, jarzynka ta dużo jednak traci przez ten dodatek. Moim zdaniem groszek mrożony jest o wiele lepszym wyborem. Zachowuje bowiem apetyczny kolor i przyjemną twardość. Mrożony groszek najlepiej wsypać do prawie miękkiej marchewki i gotować go 2-3 minuty. Można go też oddzielnie zblanszować i dorzucić do marchewki na koniec gotowania.
Jak przyrządzić wyrazistą marchewkę z groszkiem?
Choć być może niektórzy się oburzą, ja do marchewki z groszkiem dodaję podsmażoną cebulę. To znaczy najpierw podsmażam posiekaną cebulę, a potem dodaję do niej marchewkę i groszek. Dzięki temu dodatkowi jarzynka nie jest już taka mdła.
Przepis: Marchewka z groszkiem do obiadu
Marchewka duszona z groszkiem i cebulą
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 120 w każdej porcji
Składniki
- 3 marchewki
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Krojenie i smażenie warzywMarchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, tak by zmiękła. Dodaj do niej marchewkę, przesmaż często mieszając. Smaż kilka minut na małym ogniu, aż marchewka straci twardość. Wtedy wsyp na patelnię mrożony groszek i smaż całość 1-2 minuty.
- Duszenie warzyw i zagęszczanie sosuDo warzyw na patelni wlej gorącą wodę. Dodaj trochę soli, cukru i pieprzu i duś, aż warzywa będą miękkie. Wtedy wsyp mąkę na sitko i oprósz nią jarzynkę, wymieszaj, gotuj jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Jarzynkę dopraw do smaku.
Wskazówka: Jeśli chcesz nieco odmienić smak marchewki z groszkiem, możesz ją podsmażyć z odrobiną świeżego imbiru lub pod koniec doprawić ją skórką otartą z cytryny.
Do jakich potraw podać marchewkę z groszkiem?
Marchewka z groszkiem to dodatek, który pasuje do większości tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Można więc zaserwować ją do duszonej wieprzowiny, pulpetów, kotletów mielonych, a także do pieczonego kurczaka. Pasuje do pieczonych ryb, a nawet do grillowanych kiełbasek czy mięsnych zapiekanek.
Jarzynka ta wyjątkowo dobrze harmonizuje z ziemniakami gotowanymi lub w formie puree. Jednak sprawdzi się też w zestawie z gotowanym ryżem albo kaszą.