Ta niepozorna kostka daje wiele możliwości w kuchni. Zobacz, do czego wykorzystać tofu i odkryj jego smak

Dodano:
Tofu Źródło: Pixabay / CrafterChef
Tofu cieszy się rosnącą popularnością. Ja w swojej kuchni stosuję je od kilku lat, gdy postanowiłem zredukować ilość spożywanego mięsa. Dowiedz się więcej na temat rodzajów, właściwości i zastosowania tofu.

Po wegańskie zamienniki tradycyjnych produktów spożywczych sięga coraz więcej osób. Ja również. Jednym z nich jest właśnie tofu, nazywane czasem twarogiem sojowym – w związku z konsystencją i sposobem wykorzystania w kuchni, które przypominają twaróg. Tofu od wielu wieków jest dodawane do różnych potraw kuchni azjatyckiej. Ja wykorzystuję je do przygotowywania wielu różnych potraw – wytrawnych i słodkich.

Co to jest tofu?

Tofu to jeden z produktów spożywczych, które otrzymywane są z soi, a dokładnie z napoju sojowego (powszechnie nazywanego mlekiem sojowym). Tzw. twaróg sojowy powstaje dzięki procesowi koagulacji – białko sojowe oddzielane jest od serwatki dzięki dodaniu m.in. chlorku wapnia lub siarczanu wapnia. Tofu o naturalnym w smaku w 100 gramach dostarcza ok. 83 kcal. Warto wiedzieć, że stanowi również bogate źródło białka (w 100 g tofu znajduje si prawie 10 g białka) i stosowane jest jako zamiennik mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego m.in. przez wegan i wegetarian.

Rodzaje tofu

Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje tofu, czyli:

  • Tofu twarde – doskonale nadaje się do obróbki termicznej – może być smażone, gotowane, grillowane i pieczone w piekarniku.
  • Tofu jedwabiste – różni się od tofu twardego m.in. konsystencją, która wpływa na możliwości jego zastosowania. Ten rodzaj tofu ma konsystencję kwaśnej śmietany i jest stosowane m.in. do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do deserów.

Tofu bez dodatków ma neutralny smak, który absorbuje smak innych składników potrawy. Dzięki temu można stosować je na wiele różnych sposobów, dopasowując smak przygotowywanych dań do indywidualnych potrzeb.

Smak tofu zmienia się również w wyniku obróbki w procesie produkcji. W sklepach dostępne jest na przykład twarde tofu wędzone, które jest wyraziste w smaku – wyczuwalny jest w nim aromat wędzenia oraz słony posmak. Często stosowane jest jako dodatek do sałatek, kasz oraz zapiekanek.

Tofu z dodatkiem ziół i przypraw może stanowić dodatek do wielu potraw, podkreślając smak innych składników m.in. warzyw. Doskonale pasuje m.in. do sałatek, dań z grilla i zup. Bardzo uniwersalne w zastosowaniu jest również słone tofu marynowane, które często dodawane jest do serwowanych na zimno przekąsek i sałatek.

Zastosowanie tofu w kuchni

Jak już wspomniałem tofu można dodawać do wielu różnych potraw, które są podawane na śniadanie, obiad i kolację. Ser sojowy może stać się także bazą i dodatkiem do pysznych deserów oraz przekąsek. Ponieważ produkt ten charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi, to warto włączyć go do swojej diety nie tylko, gdy stosujemy dietę bezmięsną. Tofu w diecie zdeklarowanych mięsożerców pozwala ograniczyć spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego i wzbogacić dietę m.in. w cenne białko oraz witaminy.

Potrawy z tofu na śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dzięki któremu zyskujemy energię do efektywnego działania. Pyszne i zdrowe dania z tofu, które można podać na śniadanie to m.in. pasty kanapkowe na bazie tofu, warzyw, ziół oraz przypraw (tofu to wegański zamiennik m.in. jajek oraz ryb), jajecznica z tofu naturalnego i świeżych warzyw (tzw. tofucznica), sałatka z tofu, awokado, pomidorków koktajlowych oraz papryki, wytrawny omlet z tofu i jarmużem, a także grillowane tofu wędzone, podawane w bułce z dodatkiem świeżych warzyw.

Propozycje dań obiadowych z tofu

Tofu można dodawać do wielu dań kuchni polskiej i kuchni międzynarodowej. Doskonale zastępuje mięso w gulaszach i potrawkach, można dodawać je do zapiekanek oraz sałatek, a także zup. Wyśmienicie smakują np. wegańskie curry z tofu, kotlety mielone i pulpety z tofu, zupa tajska z tofu, zupa z grochu, ciecierzycy lub soczewicy ze skwarkami z tofu, kaszotto z tofu i pieczoną papryką oraz zapiekanka ziemniaczana z tofu, brokułami i pomidorami. Jednym z mich ulubionych dań jest z warzywami w sosie teriyaki podane z ryżem gotowanym na sypko. To prawdziwa eksplozja smaku umami.

Desery z twarogiem tofu

Tofu można wykorzystać podczas przygotowywania deserów na zimno oraz tradycyjnych wypieków w wersji wegańskiej. Ser sojowy doskonale zastępuje m.in. twaróg sernikowy, dzięki czemu przygotujemy z niego pyszne serniki z różnymi dodatkami. Z tofu można również zrobić m.in. deser tiramisu, intensywny w smaku mus czekoladowy oraz słodki omlet ze świeżymi owocami.

Z dodatkiem tofu można również przygotować pyszne napoje z owocami, czekoladą lub orzechami oraz słodkie musy.

Co zrobić z tofu na kolację?

Idealną propozycją na kolację są pasty kanapkowe z neutralnego w smaku, wędzonego lub marynowanego tofu, sałatki na bazie świeżych warzyw, tofu oraz aromatycznych sosów np. sosu czosnkowego, wegańskie burgery, smażone lub grillowane steki z tofu i wrapy z tofu oraz świeżymi warzywami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...