Nie kupuję już mleka skondensowanego w puszce. Robię je łatwo w domu z 2 składników
Mleko skondensowane to nic innego jak długo gotowane mleko, które po odparowaniu wody staje się gęste i ma aksamitną konsystencję. Dostępne w sklepach mleka skondensowane w puszcze są bardzo słodkie, ale na sklepowych półkach znajdziesz również mleko skondensowane bez dodatku cukru, które można dodawać m.in. do sosów.
Ostatnio śledząc serwisy kulinarne, zauważyłem, że coraz większą popularnością cieszą się wegańskie zamienniki tradycyjnych produktów. Dlatego poniżej znajdziesz również sprawdzony przeze mnie przepis na wegańskie mleko skondensowane.
Jak zrobić domowe mleko skondensowane?
Do przygotowania domowego mleka skondensowanego potrzebujesz garnek do gotowania mleka lub rondel z grubym dnem, które zapobiegnie przypaleniu się składników. Polecam do przygotowania słodzonego i niesłodzonego mleka skondensowanego użyć pełnotłustego mleka krowiego. Wegańskie mleko skondensowane możesz przygotować m.in. z mleka kokosowego, którego wyjątkowy smak doskonale pasuje do wielu przepisów na desery.
Przepis: Mleko skondensowane słodzone
Słodzone mleko skondensowane wykorzystasz do szykowania deserów, takich jak ciasta i kremy czy kawy.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 500 ml pełnotłustego mleka krowiego
- 100 g cukru
Sposób przygotowania
- Łączenie składnikówDo rondelka z grubym dnem lub specjalnego garnka do gotowania mleka wlej pełnotłuste mleko krowie. Ustaw garnek na gazie i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy mleko będzie ciepłe, dodaj cukier i mieszaj do momentu, aż się rozpuści.
- GotowanieGdy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu przez 30-45 minut lub do momentu, gdy mleko zgęstnieje i będzie miało kolor kości słoniowej. Od czasu do czasu mieszaj mleko podczas gotowania.
- StudzenieGęste mleko skondensowane pozostaw do ostudzenia. Gdy będzie letnie, przelej je do wyparzonego słoiczka i szczelnie zamknij.
Mleko skondensowane słodzone możesz przechowywać w lodówce nawet przez 14 dni – cukier jest naturalnym konserwantem, który przedłuża trwałość produktów spożywczych.
Porada: dodając domowe mleko skondensowane do deserów, korzystaj z czystej i suchej łyżki. Resztę mleka skondensowanego od razu po użyciu szczelnie zamknij i wstaw do lodówki.
Jak zrobić tradycyjne mleko skondensowane niesłodzone? Przepis
Do jego przygotowania potrzebujesz tylko 500 ml pełnotłustego mleka krowiego. Wlej je do rondelka z grubym dnem lub specjalnego garnka do gotowania mleka. Możesz opcjonalnie dodać szczyptę soli. Doprowadź mleko do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu, do momentu, aż zyska gęstą konsystencję i będzie miało kolor kości słoniowej. Od czasu do czasu mieszaj mleko w czasie gotowania. Ostudzone mleko skondensowane bez cukru przelej do wyparzonego słoika. Możesz przechowywać je w lodówce przez kilka dni.
Jak zrobić wegańskie mleko skondensowane słodzone? Przepis
Wegańskie mleko skondensowane przygotujesz z dwóch składników. Przygotuj:
- 500 ml tłustego mleka kokosowego,
- 100 g białego cukru lub cukru palmowego.
Aby zrobić słodkie wegańskie mleko skondensowane postępuj zgodnie z przepisem na mleko skondensowane słodzone. Gotowe wegańskie mleko skondensowane słodzone możesz przechowywać w lodówce przez około 30 dni. Jeżeli zrezygnujesz z dodawania cukru, to zrobisz niesłodzone wegańskie mleko skondensowane, które możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Do czego wykorzystać domowe mleko skondensowane?
Słodzone i niesłodzone domowe mleko skondensowane możesz dodawać do kawy i herbaty oraz wykorzystać podczas przygotowywania różnych deserów. Ze słodzonego mleka skondensowanego możesz przygotować m.in. domowy kajmak, lody, krem do tortów, a także domowe batoniki zbożowe i batony z orzechami oraz czekoladą. Niesłodzone mleko skondensowane może stać się bazą likieru jajecznego oraz możesz je dodawać do duszonych mięs np. klopsików w sosie własnym i sosów np. sosu grzybowego, sosu pieczarkowego i sosu chrzanowego.
Wegańskie mleko skondensowane to również doskonały dodatek do różnych deserów i innych potraw np. dań kuchni azjatyckiej.