Nadziewam kotlety mielone pieczarkami. Są tak pyszne, że moi bliscy mogą je jeść niemal codziennie
Tradycyjne kotlety mielone z pieczarkami w środku to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Połączenie mięsa mielonego oraz pieczarek to duet idealny.
Jak zrobić dobre kotlety mielone z pieczarkami?
Przygotowanie kotletów mielonych z pieczarkami nie wymaga wiele czasu i szczególnych umiejętności. Warto jednak pamiętać, że sekret pysznych kotletów mielonych tkwi w odpowiednim doborze mięsa. Ja robię kotlety mielone z mięsa mieszanego (szynka wieprzowa i udziec z indyka bez kości w proporcji 1:1), ale możesz użyć dowolnego mięsa np. samej wieprzowiny, wieprzowiny i wołowiny w dowolnych proporcjach lub drobiu. W moim przepisie mięso mieli się samodzielnie, ale oczywiści możesz skorzystać z mięsa mielonego kupionego w sprawdzonym sklepie. Sam korzystam z tego rozwiązania, jeśli zależy mi na oszczędzeniu czasu.
Porada: w wielu sklepach możesz poprosić o zmielenie mięsa na stoisku. To idealne rozwiązanie. Wybierasz ładne kawałki mięsa i gotowe.
Przepis: Kotlety mielone z pieczarkami
Klasyczne kotlety mielone warto czasem zamienić na wersję z pieczarkowym farszem. Są wyjątkowo soczyste.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na masę mięsną:
- 250 g szynki wieprzowej
- 250 g udźca indyka bez kości
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 3/4 szklanki mleka lub wody
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżeczki majeranku
- 4 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
- sól i pieprz
Na farsz:
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Do panierowania:
- 1/2 szklanki bułki tartej
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Czosnek obierz. Czerstwą bułkę kajzerkę namocz w mleku (możesz też namoczyć kajzerkę w wodzie). Gdy pieczywo zmięknie, odciśnij je z nadmiaru płynu. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Smażenie pieczarekRozgrzej na patelni klarowane masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodaj pieczarki. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż pieczarki zmiękną. Nie mieszaj pieczarek zbyt często, bo puszczą wodę i zaczną się gotować. Miękkie pieczarki dopraw słodką papryką, oregano oraz solą i pieprzem do smaku. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw farsz do przestygnięcia. W międzyczasie przygotuj masę mięsną.
- Mielenie mięsaPokrojone na mniejsze kawałki mięso przepuść przez maszynkę razem z odciśniętą z mleka kajzerką oraz cebulą i czosnkiem.
- Przygotowanie masy mięsnejZmielone z kajzerką, cebulą i czosnkiem mięso przełóż do miski. Jeżeli korzystasz z gotowego mięsa mielonego, to dodaj do niego odciśniętą kajzerkę, startą na tarce o małych oczkach cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do mięsa z kajzerką, cebulą i czosnkiem wbij jajko oraz dodaj majeranek. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę – masa mięsna jest gotowa, gdy nie klei się do dłoni. Jeżeli masa mięsna jest bardzo zwarta, to dodaj do niej 3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej; do zbyt rzadkiego mięsa możesz dodać bułkę tartą lub kaszę mannę. Dopraw wyrobioną masę mięsną do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj. Przed przystąpieniem do nadziewania i formowania kotletów, możesz poczekać kilka minut, żeby masa mięsna odpoczęła.
- Faszerowanie i formowanie kotletówZ masy mięsnej uformuj kulki. Rozpłaszcz każdą kulkę z mięsa mielonego i ułóż na środku porcję farszu. Uformuj podłużne kotlety, zawijając i sklejając brzegi mięsnego placka.
- Panierowanie i smażenieGotowe kotlety panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej klarowane masło lub olej do smażenia np. olej rzepakowy. Obtoczone w bułce tartej kotlety mielone z pieczarkami smaż na średnim ogniu z obu stron do momentu, aż będą miały złoty kolor. Często obracaj mięso na drugą stronę, żeby równo się usmażyło. Możesz dodatkowo zapiec usmażone kotlety mielone z pieczarkami przez 5-10 minut w piekarniku (180 stopni, góra-dół, z termoobiegiem). Gotowe kotlety mielone z pieczarkami odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wskazówka: jeśli chcesz, by pieczarkowy farsz był bardziej kremowy, to możesz dodać do niego starty na tarce o dużych oczkach żółty ser.
Jak podawać kotlety mielone z pieczarkami?
Kotlety mielone z pieczarkami możesz podawać z różnymi dodatkami np. tłuczonymi bądź pieczonymi ziemniakami oraz z ulubioną kaszą – osobiście polecam gryczaną. Do tej potrawy pasują zarówno surówki ze świeżych warzyw, jak i podawana na ciepło jarzynka np. buraczki zasmażane z cebulką i marchewka z groszkiem.
Doskonale smakują również kotlety mielone z pieczarkami polane domowym kremowym sosem pieczarkowym.
Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami w piekarniku?
Jeżeli chcesz ograniczyć liczbę spożywanych kalorii lub nie przepadasz za smażonym mięsem, to możesz upiec kotlety mielone z pieczarkami w piekarniku. W tym celu nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, z termoobiegiem). Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze ułóż obtoczone w bułce tartej kotlety z pieczarkami. Na wierzchu każdego kotleta połóż niewielki kawałek masła lub posmaruj wierzch mięsa odrobiną oleju.
Piecz kotlety mielone z pieczarkami przez około 20 minut i przewróć mięso na drugą stronę. Piecz jeszcze 20-25 minut. Możesz dopiec kotlety mielone z pieczarkami, korzystając z funkcji termoobiegu.