To mój popisowy przepis na niedzielny obiad. Smakuje i wygląda, a nie wymaga pracy
Pieczony kurczak to jeden ze standardów polskiej i nie tylko polskiej kuchni. Odpowiednio przyprawione i upieczone mięso kusi chrupiącą skórką i potrafi zachwycić smakiem. Ze względu na oszczędność czasu coraz rzadziej piecze się kurczaka w całości. Jednak taka forma drobiu ma swoje zalety. Można ją bowiem nadziać, dzięki czemu mięso zyska jeszcze lepszy smak i stanie się wyjątkowo soczyste.
Najlepsze przyprawy do kurczaka
Delikatne mięso kurczaka dobrze komponuje się z przyprawami o przeróżnych nutach smakowych. Dlatego to, na jakie dodatki się zdecydujecie, zależy tylko od waszych preferencji.
- Dość uniwersalnym zestawem przypraw do kurczaka jest papryka słodka i/lub ostra, czosnek (świeży lub granulowany), a także pieprz i sól.
- Mięsu kurczaka można nadać ziołowych nut i doprawić go np. tymiankiem, bazylią, oregano czy rozmarynem. Oczywiście warto połączyć zioła z czosnkiem i nieodzownymi solą oraz pieprzem.
- By przyrządzić kurczaka na ostro warto sięgnąć po: ostrą paprykę, czosnek granulowany, imbir, kolendrę, kminek, pieprz i sól.
- Kurczak uwielbia też cytrusowe nuty. Dlatego dobrym zestawem będzie sok i skórka z cytryny w połączeniu z estragonem, tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Jeśli wolicie orientalne smaki sięgnijcie po: curry, kumin, kolendrę, kurkumę, czosnek, ostrą paprykę, imbir i sól.
Jak upiec faszerowanego kurczaka z warzywami?
Kolejność przygotowania obiadu z piekarnika z kurczakiem w roli głównej jest następująca. Najpierw przyprawiamy kurczaka, potem go faszerujemy, układamy na warzywach i pieczemy. Choć są to cztery etapy, to tak naprawdę najdłuższym jest pieczenie kurczaka. A to jak wiadomo robi się samo, także przyrządzenie takiego obiadu nie jest zbyt pracochłonne.
Przepis: Kurczak pieczony na warzywach
Faszerowany kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 1 tuszka kurczaka
- 1 główka czosnku
- tymianek
- ostra mielona papryka
- 3 jabłka
- 1 cebula
- ok. 800 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 250 g pieczarek
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przyprawianie kurczakaKurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj go w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, 2-3 rozgniecionymi ząbkami czosnku oraz olejem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Przygotowanie farszuJabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w cząstki. Cebulę obierz, pokrój w cząstki. 3-4 ząbki czosnku obierz, przekrój na pół. Kawałki jabłek, cebuli i czosnku wymieszaj z odrobiną tymianku. Farszem napełnij kurczaka, zepnij skórę.
- Przygotowanie warzywZiemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w łódki lub w kostkę. Marchewki obierz, pokrój w talarki lub w słupki. Pieczarki oczyść, większe przekrój na 2 lub 4 części. Pozostałe ząbki czosnku obierz, przekrój na pół. Rozdrobnione ziemniaki, marchewki, czosnek i pieczarki wymieszaj, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Połącz z 2-3 łyżkami oleju.
- Pieczenie kurczaka na warzywachPrzyprawione warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia. Połóż na nich kurczaka. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. godzinę. Po tym czasie podnieś temperaturę w piekarniku do 200 stopni Celsjusza i piecz kurczaka jeszcze ok. 20 minut, aż ładnie się zrumieni.
Wskazówka: Jeśli w czasie pieczenia warzywa szybko zaczną się przyrumieniać, przykryj je kawałkiem papieru do pieczenia. Pod koniec pieczenia sprawdź np. wykałaczką, czy z kurczaka wypływa przezroczysty płyn. Jeśli jest różowawy, wydłuż czas pieczenia o 10-15 minut.
Pomysły na farsze do kurczaka
Nasz farsz do kurczaka ma słodkie, owocowe nuty. Jednak tuszkę możecie też wypełnić np. ryżem i suszonymi owocami, posiekaną i doprawioną wątróbką drobiową albo mielonym mięsem, a także pokrojoną w kostkę bułką wymieszaną z rozdrobnionymi warzywami i ziołami, ewentualnie podsmażonymi pieczarkami albo mieszanką warzyw.