Zamiast kotletów robię ze schabu pyszne roladki. Są pełne smaku i można je odgrzewać
Schab to delikatny kawałek wieprzowiny, który doskonale nadaje się do wielu potraw. Zawiera jednak niedużo tłuszczu, przez co dosyć łatwo go przesuszyć. Z tego powodu wiele osób wprost unika pieczenia tego mięsa i robi z niego tylko i wyłącznie kotlety. Przygotowanie smacznych schabowych nie jest trudne, jednak ta smażona potrawa jest dość ciężkostrawna. O wiele lżejsze dla żołądka będą duszone roladki, które też z powodzeniem można odgrzewać.
Jak przygotować schab na roladki?
Schab przeznaczony na roladki należy pokroić w dość cienkie plastry. Cieńsze nawet niż na schabowe, bo zależy nam na tym, by warstwa mięsa nie była zbyt gruba i w miarę szybko „doszła” w środku. Oczywiście plastry mięsa rozbijamy jeszcze kuchennym młotkiem, tak by były możliwie cienkie. Warto je też oprószyć solą i pieprzem, a nawet posmarować musztardą, która nada potrawie ostrzejszego smaku.
Jak zrobić pełne smaku roladki ze schabu?
Do przygotowania roladek wykorzystamy boczek wędzony oraz kiszone ogórki. Boczek doskonale nawilży mięso od środka i nada mu aromatu, kiszony ogórek zaostrzy zaś smak roladek.
Przepis: Aromatyczne roladki ze schabu
Duszone roladki ze schabu, boczku i kiszonego ogórka
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 8 cienkich plastrów schabu środkowego
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 2-3 kiszone ogórki
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki mąki
- olej
- 1/2 l bulionu lub wody
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie roladekPlastry schabu cienko rozbij, oprósz solą i pieprzem, posmaruj z jednej strony musztardą. Na jednym boku każdego plastra mięsa połóż plasterek boczku i 2-3 plastry kiszonego ogórka. Zwiń roladki, obwiąż je białą, bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami.
- Obsmażanie i duszenie roladekKażdą roladkę obtocz w mące. Roladki kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i zrumień je ze wszystkich stron. Roladki podlej gorącym bulionem lub wodą, duś na małym ogniu ok. 35 minut.
- Zagęszczanie sosuGdy roladki będą już miękkie, zdejmij je z patelni. Pozostały sos zagęść resztą mąki rozmieszanej z odrobiną zimnej wody, chwilę podgotuj, dopraw solą i pieprzem, podawaj do roladek.
Wskazówka: Do farszu można też dołożyć pokrojoną w piórka cebulę.
Czym jeszcze można nadziać schabowe roladki?
Choć nasze roladki wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, to bez problemu możecie zmienić farsz. Dobrze w tej roli sprawdzą się np. plastry żółtego sera i suszone pomidory, podsmażone pieczarki, szynka i szpinak albo ser pleśniowy i papryka. Farsz warto też posypać odpowiednio dobranymi przyprawami albo ziołami, np. bazylią, tymiankiem, czosnkiem granulowanym.