Domową lemoniadę zrobisz w 10 minut. Bije na głowę kupne napoje

Dodano:
Lemoniada Źródło: Shutterstock / Ametist_Studio
Domowa lemoniada jest mocno cytrynowa i ma prosty skład. To tylko woda, cytryna i cukier, bez żadnych sztucznych ulepszaczy.

Domowa lemoniada to napój, który smakuje chyba wszystkim. Orzeźwiająca cytryna sprawia, że jest idealny na ciepłe dni. Rewelacyjnie sprawdza się jako napój na pikniki i plenerowe spotkania przy grillu.

Jak zrobić domową lemoniadę?

Potrzebne są tylko trzy proste składniki: woda, cytryny i cukier. Jeśli nie chcesz używać cukru, śmiało zastąp go innym słodzidłem: miodem, stewią albo ksylitolem. Dodatek skórki z cytryny to rzecz, która sprawi, że lemoniada będzie miała niezwykły cytrynowy aromat, ale też dzięki temu nabierze ładnego, żółtego koloru.

Przepis: Domowa lemoniada

Orzeźwiający napój z cytryn i wody.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
46 w każdej porcji

Składniki

  • 1 l wody
  • 4 cytryny
  • 4 łyżki cukru

opcjonalnie:

  • 1 gałązka mięty

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie lemoniadyOtrzyj skórkę z połowy cytryny, wrzuć do cukru i rozetrzyj w palcach. Wyciśnij sok ze wszystkich cytryn. Wymieszaj sok, cukier i wodę. Możesz dodać do lemoniady świeże listki mięty.

Lemoniada najlepiej smakuje dobrze schłodzona i podana z kostkami lodu oraz plasterkami cytryny. Ważne: cytryny, które chcesz wkroić do lemoniady, należy dobrze wyszorować.

Z czego można zrobić domową lemoniadę?

W naszym przepisie podaliśmy wariant z dodatkiem listków mięty, ale nie jest to jedyna możliwość. Domowa lemoniada daje ogrom możliwości, jeśli chodzi o zabawę smakami. Zamiast mięty można dodać gałązki rozmarynu – to nieczęsto wykorzystywany dodatek, a niesamowicie podkręca smak lemoniady.

Oczywiście najbardziej naturalnym dodatkiem są inne owoce. Do lemoniady możesz dodać:

  • pomarańcze i limonkę (na podane proporcje zamień dwie cytryny na limonkę i pomarańczę),
  • truskawki (przekrój je na połówki i wrzuć do gotowej lemoniady),
  • arbuza (pokrój na kawałki i dorzuć do lemoniady),
  • melona (wydrąż kulki i dodaj do napoju).

Ciekawym rozwiązaniem jest zrobienie owocowych kostek lodu. Takie kostki można zrobić z soku z cytryny (dorzuć wówczas do każdej listek mięty), ale też z innych soków owocowych. W najprostszej wersji można po prostu zamrozić owoce lub ich kawałki. Nadają się do tego np. truskawki lub arbuz. Jeśli chcesz mrozić owoce do napoju, rozłóż je na tacce i dopiero po zamrożeniu włóż do torebki czy pojemnika (chodzi o to, aby się nie posklejały).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...