Połóż na grilla te owoce. Mogą być deserem albo dodatkiem do mięsa
Grillowane owoce urozmaicą każdą plenerową imprezę z jedzeniem. Zastanawiasz się, jakie owoce można położyć na grilla? Skorzystaj z naszej ściągi.
Owoce z grilla na słodko
Grillowane owoce to doskonały pomysł na piknikowy deser i zwieńczenie posiłku. Słodkie owoce podane na gorąco, skarmelizowane od żaru, smakują naprawdę wybornie. Można je podać solo albo np. w towarzystwie lodów. Na grilla możesz położyć:
- świeże ananasy – pokrój je, posmaruj miodem i posyp cukrem,
- brzoskwinie – wyjmij z nich pestki i ułóż połówki owoców na ruszcie,
- banany – możesz je grillować w skórce, a po rozcięciu masz w środku delikatny, bananowy mus na gorąco,
- truskawki – podane na gorąco, lekko zrumienione mają zaskakujący smak, aby go wzmocnić, możesz truskawki doprawić szczyptą soli,
- jabłka – pokrój je na części i posmaruj miodem oraz cynamonem,
- arbuzy – wystarczy pokroić je na grube plastry i piec z obu stron, aż się zrumienią,
- mango – doskonale smakują podane z jogurtem lub lodami.
Z różnych grillowanych owoców możesz zrobić coś w rodzaju owocowej sałatki na ciepło. Połącz np. ananasy, arbuzy, brzoskwinie i jabłka – sałatkę koniecznie skrop sokiem z cytryny i dodaj odrobinę miodu. Taki owocowy miks na gorąco można też podać z ulubionymi lodami, które można zrobić samodzielnie.
Owoce z grilla do mięs
Owoce, choć kojarzą się zwykle z deserem, są też świetnym dodatkiem do mięs z grilla. Można je nadziewać razem z kawałkami mięsa na patyczki do szaszłyków, albo podawać jako dodatek. Do mięs będą pasowały:
- ananas – jest idealnym dodatkiem do kurczaka,
- jabłka i gruszki – świetnie się sprawdzą jako dodatek do wieprzowiny i wołowiny,
- plastry cytryny – podkręcą smak drobiu i grillowanych ryb,
- brzoskwinie i morele – pasują do kurczaka i do wieprzowiny.
Owoce przeznaczone jako dodatek do mięs, możesz doprawić ziołami, np. tymiankiem, miętą, majerankiem, oregano albo rozmarynem.