Grillowanie szparagów w boczku to najlepszy sposób na to warzywo. Smakują obłędnie
Sezon na szparagi jest bardzo krótki. Zwykle przypada na maj i czerwiec, ale w tym roku można je kupić już w kwietniu. Szparagi uważane są za luksusowe warzywo. Smakują bowiem naprawdę doskonale, a i można przygotować z nich bardzo eleganckie dania. Ceny szparagów może i są wyższe niż pospolitej marchewki, jednak nie odbiegają zbytnio od cen pomidorów czy ogórków. Warto więc pozwolić sobie w sezonie choć raz na ten specjał. Dziś proponujemy wam przygotować z nich proste, a smaczne i apetyczne danie z grilla.
Jak można przyrządzać szparagi?
Szparagi, tak jak każde warzywo, można przyrządzać na wiele sposobów.
- Idealnie nadają się do gotowania, przy czym najlepiej gotować je na parze lub na stojąco w specjalnym garnku. A to dlatego, że główki szparagów są najbardziej delikatne i gotują się o wiele szybciej, niż dolna część warzywa. Szparagi wystarczy gotować 3-5 minut.
- Szparagi można też smażyć na maśle lub oliwie z oliwek. Zajmuje to zwykle 5-7 minut, przy czym trzeba je dość często obracać, by równomiernie się zrumieniły. Ten sposób przyrządzania doskonale podkreśla ich smak i pozwala zachować chrupkość.
- Z kolei grillowanie szparagów dodaje im lekko wędzonego smaku. Przed położeniem na ruszt szparagi wystarczy skropić oliwą oraz oprószyć solą i pieprzem. Grilluje się je 5-7 minut, często obracając.
- Szparagi można też piec w piekarniku. W tym celu trzeba je ułożyć na blasze, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem i piec ok. 10-15 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż będą miękkie.
Przygotowane szparagi można podać z sosem np. holenderskim, skropione octem balsamicznym czy posypane startym parmezanem.
Jak zrobić grillowane szparagi w boczku?
Te szparagi w boczku można upiec na grillu lub przyrządzić na patelni grillowej. Efekt będzie podobny, choć oczywiście szparagi z grilla będą miały więcej aromatu.
Przepis: Grillowane szparagi w boczku
Zielone szparagi grillowane w wędzonym boczku
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 12 cienkich plasterków wędzonego boczku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie szparagówSzparagi opłucz, z każdego odłam zdrewniałą końcówkę. Szparagi oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Łącz po 4-5 szparagów w pęczek i każdy owiń dwoma plasterkami boczku.
- Grillowanie szparagów w boczkuPrzygotowane pęczki szparagów połóż na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz je 5-7 minut. W trakcie pieczenia szparagi co jakiś czas obracaj, by równomiernie się upiekły i ładnie zrumieniły.
Czy szparagi trzeba obierać?
Można kupić szparagi zielone i białe, rzadziej też fioletowe. Ogólnie uznaje się, że obiera się szparagi białe i fioletowe, bo mają one twardą, dość włóknistą skórkę. Warto więc usunąć ją przed przyrządzaniem, by danie jadło się z prawdziwą przyjemnością. Jeśli chodzi o zielone szparagi, to kwestia obierania zależy od ich dojrzałości. Jeśli są młode, nie wymagają obierania, bo ich skórka jest bardzo delikatna. Gdy natomiast po zahaczeniu o końcówkę szparaga nożem będzie odstawać skórka, oznacza to, że jest już na tyle gruba, że można ją usunąć.
Przed obieraniem, czy też przed przyrządzaniem szparagów ich końcówki należy odłamać. Jest to o wiele lepszy sposób, niż odkrawanie końcówek nożem, ponieważ po wygięciu szparaga przełamie się on dokładnie w tym miejscu, gdzie zaczyna się robić twardy.