Przepis na pyszne litewskie pierożki z aromatycznym farszem. Poznaj ich sekret i zaskocz rodzinę
Kołduny to ważne danie kuchni kresowej. Pirogi ten są tradycyjną potrawą kuchni litewskiej, która bywa też elementem kuchni białoruskiej. Również w Polsce kołduny stają się coraz bardziej popularne.
Farsz do kołdunów przygotowywany jest z jarzyn, grzybów oraz surowego mielonego lub drobno siekanego mięsa. Tradycyjnie wykorzystywana jest polędwica wołowa. Jednak ja w swoim przepisie wprowadziłem pewną modyfikację i farsz do kołdunów robię z polędwicy wieprzowej, która ma delikatniejszy smak od wołowej.
Jak zrobić kołduny?
Kołduny są to małe gotowane we wrzątki pierożki z ciasta pszennego, które nadziewa się surowym mięsem. Farsz w nich jest soczysty i aromatyczny. Zrobienie tego kresowego dania nie jest trudne, a potrafi zadziwić smakiem.
Przepis: Kołduny
Kołduny to pierożki faszerowane surowym mięsem wołowym z dodatkiem cebuli, gotowane we wrzątku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Litewska
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki gorącej wody
- sól
Na farsz:
- 350 g polędwicy wieprzowej
- 50 ml bulionu lub wody gazowanej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła lub smalcu
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciastaMąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli. W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuść 2 łyżki masła. Wodę z masłem dodaj do mąki i wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki (możesz też wyrobić ciasto robotem kuchennym). Z mąki, wody i masła wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Z gotowego ciasta uformuj kulę i owiń ją formą spożywczą lub przełóż do miski i przykryj folią. Odstaw ciasto na około 30 minut, żeby odpoczęło. W międzyczasie przygotuj mięsny farsz.
- Przygotowanie farszuPolędwicę wieprzową oczyść z błon, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Osuszone mięso drobno posiekaj lub zmiel w maszynce, korzystając z sitka o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Smażenie warzywRozgrzej na patelni 2 łyżki klarowanego masła lub smalcu. Na średnim ogniu zeszklij cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając.
- Wyrabianie i przyprawianie farszuDrobno posiekaną lub zmieloną polędwicę wieprzową przełóż do miski. Dodaj ostudzoną zawartość patelni, chłodny bulion lub wodę gazowaną oraz majeranek. Wyrób mięso na gładką, jednolitą masę – farsz jest gotowy, gdy nie klei się do dłoni. Wyrobiony farsz dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz powinien być lekko pikantny.
- Wałkowanie ciastaCiasto na kołduny podziel na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek o grubości 2-3 mm i wykrawaj niewielkie kółka lub kwadraty. Ja wykrawam kwadraty o boku 5-6 cm.
- Nakładanie farszuNa każde kółko lub kwadrat z ciasta nakładaj porcję farszu mięsnego w ilości około 1 łyżeczki. Przed nałożeniem farszu na ciasto uformuj z niego kulkę, co ułatwi lepienie kołdunów.
- Lepienie kołdunówZ ciasta formuj niewielkie pierożki lub uszka. Starannie zlepiaj brzegi ciasta. Gotowe kołduny układaj na posypanym mąką talerzu lub stolnicy. Jeżeli podzielisz ciasto na 4 części, to z każdej z nich zrobisz około 12-14 małych kołdunów.
- GotowanieW dużym garnku zagotuj około 3 litry wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj 1 łyżeczkę soli. Wrzucaj kołduny porcjami na osolony wrzątek i gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Każdą porcję kołdunów wyjmij z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej, przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i przełóż do miski. Aby zapobiec sklejaniu się ugotowanych kołdunów, polej je 1-2 łyżkami stopionego masła i wymieszaj, potrząsając miską.
Ugotowane kołduny podawaj jako dodatek do rosołu lub samodzielne danie. Doskonale smakują kołduny polane stopionym masłem z usmażoną cebulką lub słoniną i skwarkami.
Przydatne wskazówki do przepisu na kołduny
Kołduny możesz przygotować również z ulubionego ciasta pierogowego np. z dodatkiem jajka. Ja polecam swój przepis na ciasto na pierogi z dodatkiem jajek, które nigdy nie wychodzi twarde.
Do farszu możesz wykorzystać dowolne mięso mielone wieprzowe i wołowe np. łopatkę lub karkówkę. Tradycyjne kołduny przygotowywane są z dodatkiem łoju wołowego, który sprawia, że mięso po ugotowaniu jest bardzo soczyste. Łój wołowy możesz jednak zastąpić 2 łyżkami bardzo drobno posiekanego podgardla.
Pamiętaj że farsz możesz wzbogacić ulubionymi ziołami i przyprawami. Idealnie pasują np. tymianek, kolendra, natka pietruszki, mielony kminek oraz pieprz ziołowy.