Ryż z karmelizowanymi bananami bije na głowę ten z jabłkami. Dzieci ciągle się o niego pytają
Jeśli jesteście fanami ryżu zapiekanego z jabłkami, z pewnością pokochacie ryż z karmelizowanymi bananami. Deser ten czy też słodka potrawa smakuje naprawdę obłędnie. A wszystko to dzięki słodkim, rozpływającym się w ustach bananom. Robi się go całkiem szybko, nie kosztuje wiele, a wygląda i smakuje, jak danie wprost z restauracji.
Dlaczego warto jeść ryż i banany?
Ryż i banany to dwa produkty, które zwykle są uwzględniane w lekkostrawnej diecie. Jednak oprócz tego, że są łatwo przyswajalne mają też inne zalety.
Ryż jest bogaty w skrobię, dzięki czemu stanowi doskonałe źródło energii, np. dla sportowców. Zawiera też błonnik, białko, witaminy z grupy B, a także magnez i potas. To dlatego jest pożywny, dobrze wpływa na układ pokarmowy, nerwowy i skórę. Warto dodać, że ryż należy do bezglutenowych zbóż, dzięki czemu mogą po niego sięgać osoby cierpiące na nietolerancję glutenu i celiakię. Zboże to jest bardzo wszechstronnym składnikiem, który doskonale pasuje do dań wytrawnych i słodkich. Można go dodawać do sałatek, przekąsek, deserów, podawać go do dań obiadowych, zup, robić z niego risotto.
Banany to jedne z pożywniejszych owoców, a to za sprawą skrobi, którą zawierają. W miarę ich dojrzewania skrobia zamienia się w cukry proste, dzięki czemu owoce stają się słodsze. Banany są też bogate w potas, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania serca i mięśni, reguluje też równowagę wodno-elektrolitową organizmu. Ważnym składnikiem bananów jest również błonnik, który reguluje trawienie, zapobiega zaparciom i długo utrzymuje uczucie sytości. Banany warto jeść na przekąskę, przed treningiem, a także dodawać je do smoothie, płatków śniadaniowych czy sałatek owocowych.
Przepis na ryż z karmelizowanymi bananami
Ryż do tej słodkiej potrawy gotuję na mleku. Dzięki temu ma delikatny, mleczny smak. Jednak składnikiem, który najbardziej wpływa na smakowitość deseru są karmelizowane banany. Słodkie, lekko chrupiące i rozpływające się w ustach.
Przepis: Ryż z karmelizowanymi bananami
Ryż gotowany na mleku podany z karmelizowanymi bananami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 banany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- cynamon
- 2 łyżki orzechów, np. włoskich
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżuRyż opłucz, ugotuj na mleku z dodatkiem cukru wanilinowego. Przemieszaj go widelcem.
- Karmelizowanie bananówBanany obierz, pokrój w grubsze talarki. Na patelni rozpuść masło, dodaj miód i szczyptę cynamonu, wymieszaj. Ułóż na niej plasterki bananów i smaż je na wolnym ogniu, aż skarmelizują z jednej strony (ok. 5 minut). Wtedy obróć je na drugą stronę i również skarmelizuj.
- Podawanie deseruRyż rozłóż do 4 miseczek. Na wierzchu połóż kawałki skarmelizowanych bananów, polej całość sosem, posyp podprażonymi, posiekanymi orzechami.
Co jeszcze warto dodać do ryżu?
Do ryżu gotowanego na mleku można dorzucić kilka składników, które dodadzą mu smaku. Dobrym wyborem jest wanilia lub cukier waniliowy, które nadadzą potrawie przyjemnego smaku i aromatu. Podobną funkcję spełni też odrobina mielonego cynamonu czy kardamonu. Jeśli jednak wolicie bardziej orzeźwiające smaki, możecie wzbogacić ryż skórką otartą z cytryny albo pomarańczy.
Do gotującego się ryżu można też dodać bakalie, np. suszone owoce (rodzynki, pokrojone figi, morele), migdały w płatkach czy wiórki kokosowe. Deser stanie się smaczniejszy, pożywniejszy i lekko chrupiący.