Ten szybki, zdrowy obiad z makaronu idzie u mnie, jak woda. Czasem zmieniam tylko warzywa

Dodano:
Makaron z warzywami Źródło: Shutterstock / DronG
Szybki, zdrowy obiad to jest to! Bez tracenia czasu i bez zbędnych kalorii. Taki obiad robię zwykle z makaronu i warzyw. U mnie w domu wszyscy go lubią, a przyrządzanie go to czysta przyjemność.

Lubię dania, które robi się raz, dwa, a przy tym służą zdrowiu. Taki jest właśnie mój makaron obiadowy. Do jego przyrządzenia używam grubszego makaronu, zwykle świderków lub rurek, a także warzyw, które właśnie mam pod ręką. Najlepiej jeśli są świeże, sezonowe. Jednak doskonale sprawdzą się tu też warzywa mrożone.

Jak zrobić makaron obiadowy z warzywami?

To danie obiadowe robi się naprawdę szybko. Najpierw nastaw wodę na makaron. A w czasie, gdy makaron się gotuje, przygotuj sos z warzyw.

Przepis: Makaron z warzywami

Świderki z brokułem i zielonym groszkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
525 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g grubszego makaronu, np. świderki, penne
  • 1 róża brokuła
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 50 g żółtego sera do posypania

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuZagotuj dużą ilość wody. Posól ją, wsyp makaron, gotuj go wg zaleceń na opakowaniu, tak by był półmiękki. Makaron odcedź.
  2. Gotowanie warzywBrokuł opłucz, podziel na małe różyczki. Wrzuć na lekko osolony wrzątek, gotuj 2 minuty. Dodaj mrożony groszek, gotuj jeszcze 2 minuty. Warzywa odcedź na sicie.
  3. Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w małą kostkę, zeszklij na głębokiej patelni na oliwie z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i ostrą papryczkę, chwilę go podsmaż. Dodaj podgotowane warzywa, dopraw, wymieszaj, chwilę razem podgrzewaj.
  4. Podawanie makaronu z warzywamiDo warzyw na patelni dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj i podgrzewaj 2-3 minuty, by makaron był dobrze ciepły. Makaron z warzywami rozłóż na talerze, posyp startym serem.

Wskazówka: Tak przygotowany makaron można też podać na zimno. Wtedy bardziej będzie przypominał sałatkę, ale również jest bardzo smaczny.

Jakie inne warzywa można dodać do makaronu?

Do dania obiadowego z makaronem doskonale pasują też inne warzywa. Doskonale w tej roli sprawdza się cukinia, bakłażan, szpinak, a także por, pomidor i papryka. Można też sięgnąć po marchewkę, szparagi, a także pieczarki. Warzywa te po pokrojeniu na niezbyt duże kawałki trzeba podsmażyć na oliwie z czosnkiem i cebulą. Te twardsze typu marchewka i szparagi można wcześniej zblanszować. Otrzymany sos warto doprawić świeżymi ziołami, np. tymiankiem, bazylią.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...