Ten szybki, zdrowy obiad z makaronu idzie u mnie, jak woda. Czasem zmieniam tylko warzywa
Lubię dania, które robi się raz, dwa, a przy tym służą zdrowiu. Taki jest właśnie mój makaron obiadowy. Do jego przyrządzenia używam grubszego makaronu, zwykle świderków lub rurek, a także warzyw, które właśnie mam pod ręką. Najlepiej jeśli są świeże, sezonowe. Jednak doskonale sprawdzą się tu też warzywa mrożone.
Jak zrobić makaron obiadowy z warzywami?
To danie obiadowe robi się naprawdę szybko. Najpierw nastaw wodę na makaron. A w czasie, gdy makaron się gotuje, przygotuj sos z warzyw.
Przepis: Makaron z warzywami
Świderki z brokułem i zielonym groszkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 525 w każdej porcji
Składniki
- 400 g grubszego makaronu, np. świderki, penne
- 1 róża brokuła
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 cebula
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- kawałek ostrej papryki
- sól, pieprz
- 50 g żółtego sera do posypania
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuZagotuj dużą ilość wody. Posól ją, wsyp makaron, gotuj go wg zaleceń na opakowaniu, tak by był półmiękki. Makaron odcedź.
- Gotowanie warzywBrokuł opłucz, podziel na małe różyczki. Wrzuć na lekko osolony wrzątek, gotuj 2 minuty. Dodaj mrożony groszek, gotuj jeszcze 2 minuty. Warzywa odcedź na sicie.
- Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w małą kostkę, zeszklij na głębokiej patelni na oliwie z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i ostrą papryczkę, chwilę go podsmaż. Dodaj podgotowane warzywa, dopraw, wymieszaj, chwilę razem podgrzewaj.
- Podawanie makaronu z warzywamiDo warzyw na patelni dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj i podgrzewaj 2-3 minuty, by makaron był dobrze ciepły. Makaron z warzywami rozłóż na talerze, posyp startym serem.
Wskazówka: Tak przygotowany makaron można też podać na zimno. Wtedy bardziej będzie przypominał sałatkę, ale również jest bardzo smaczny.
Jakie inne warzywa można dodać do makaronu?
Do dania obiadowego z makaronem doskonale pasują też inne warzywa. Doskonale w tej roli sprawdza się cukinia, bakłażan, szpinak, a także por, pomidor i papryka. Można też sięgnąć po marchewkę, szparagi, a także pieczarki. Warzywa te po pokrojeniu na niezbyt duże kawałki trzeba podsmażyć na oliwie z czosnkiem i cebulą. Te twardsze typu marchewka i szparagi można wcześniej zblanszować. Otrzymany sos warto doprawić świeżymi ziołami, np. tymiankiem, bazylią.