To najlepszy detoks na wiosnę. Jak zrobić sok z pokrzywy?

Dodano:
Sok z pokrzywy Źródło: Shutterstock / Algirdas Gelazius
Jest lepszy niż apteczne suplementy i diety cud. Sok z pokrzywy to naturalny sposób na detoks organizmu na wiosnę. Taki sok można zrobić bardzo łatwo i nie trzeba mieć sokowirówki czy wyciskarki.

Pokrzywę nazywa się królową ziół, a sok z tej popularnej rośliny w medycynie naturalnej zaleca jako wiosenny detoks i wzmocnienie odporności organizmu. To właśnie teraz pokrzywa, jeszcze przed kwitnieniem, jest najbardziej wartościowa.

Jakie właściwości ma sok z pokrzywy?

Sok ze świeżej pokrzywy to solidna dawka witamin – A, B, C, K oraz kwasu foliowego, ale też żelaza, cynku, wapnia, krzemu, magnezu i potasu. Sok z pokrzywy wspiera leczenie niedokrwistości, pomaga regulować ciśnienie i poziom cukru we krwi. Ze względu na silne działanie moczopędne pokrzywa pomaga oczyścić organizm.

Jak zrobić sok z pokrzywy?

Świeżą i dobrze opłukaną pokrzywę należy przepuścić przez wyciskarkę do soków – to sposób najłatwiejszy. Jednak nie trzeba mieć sokowirówki czy wyciskarki, aby taki napój zrobić. Sok z pokrzywy bez wyciskarki można zrobić, używając zwykłego blendera. Wówczas wystarczy zmiksować pokrzywę z wodą, a następnie przecedzić płyn.

Gotowy sok z pokrzywy najlepiej trzymać w lodówce, ale warto pamiętać, że można go również zamrozić i zachować na później. Sok z pokrzywy najprościej zamrozić w pojemniku na kostki lodu: wówczas można dodawać go np. do różnego rodzaju koktajli albo rozpuszczać w herbacie.

Jak pić sok z pokrzywy?

Sok z pokrzywy można pić jako zdrowotny szot – ok. 30 ml dziennie. Jednak nie każdemu przypadnie do gustu specyficzny smak soku. Dlatego najprościej stosować go jako dodatek do wiosennych koktajli. Sok z pokrzywy można dodawać do napojów na bazie soku z jabłek, jogurtu, mleka czy wody. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkich zielonych smoothie (np. z awokado, szpinaku, selera naciowego, soku jabłkowego i kiwi), ale z powodzeniem można go także dodać do herbaty (wówczas polecamy herbatę pić dodatkowo z odrobiną miodu i cytryny).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...