Różowe mleko buraczane wygląda i smakuje obłędnie. Jak zrobić pink latte?

Dodano:
Różowe latte Źródło: Shutterstock / Lazhko Svetlana
Różowy kolor nadają temu napojowi sproszkowane buraki. Jego zrobienie zajmuje tylko chwilę – a pink latte można podać także z kawą.

Różowe mleko niczym z tiktokowych czy instagramowych profili? To nie jest trudne. Potrzebne jest krowie lub roślinne mleko oraz sproszkowane buraki. Taki buraczany proszek można bez trudu kupić w sklepach ze zdrową żywnością, można go też zrobić samemu.

Jak zrobić pink latte?

Podajemy najprostszą z możliwych wersję pink latte. Laskę wanilii można zastąpić odrobiną waniliowego syropu lub ekstraktu waniliowego.

Przepis: Pink latte

Różowe mleko buraczane.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka sproszkowanych buraków
  • 1/2 laski wanilii

Sposób przygotowania

  1. Robienie różowego mleka150 ml mleka odlej do rondelka i zacznij podgrzewać ze sproszkowanymi burakami i rozciętą laską wanilii. Mieszaj i podgrzewaj, aż mleko zyska ładny, różowy kolor. Gotowe przelej do szklanki. Resztę mleka podgrzej i spień za pomocą spieniacza do mleka lub blendera. Piankę wylej na różowy napój.

Gotowy napój można dosłodzić cukrem albo ulubionym słodzikiem. Jeśli lubisz słodkie napoje – możesz dosłodzić swoje różowe mleko już na etapie podgrzewania. Pink latte można udekorować buraczanym proszkiem, pięknie wygląda także posypane jadalnymi płatkami róż (świeżymi lub suszonymi). Zresztą wykorzystując ten przepis, możesz też zrobić pink latte o różanym aromacie. Wówczas dodaj do podgrzewanego oprócz buraków mleka płatki róż lub sproszkowane płatki róż.

Jeśli chcesz zrobić kawę pink latte, postępuj jak w przepisie. Do wysokiej szklanki wlej potem 50 ml espresso, uzupełnij różowym mlekiem i na koniec pianką.

Jak zrobić buraczany proszek do pink latte?

Sproszkowane buraki można łatwo zrobić samemu. Wówczas trzeba buraki umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Tak przygotowane buraczki należy suszyć rozłożone na papier do pieczenia w piekarniku, albo użyć do tego suszarki do grzybów. Kiedy buraczki zrobią się idealnie suche i będą łamać w dłoniach, wystarczy je zmiksować na proszek (można do tego użyć zwykłego miksera). Buraczany proszek należy przechowywać w szczelnym pojemniczku. Można go używać nie tylko do robienia pink latte. Świetnie nadaje się do dekoracji deserów, ale można też nim posypywać wytrawne dania – np. zupy, sosy czy kanapki. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do twarogu, jogurtu, koktajli i owsianek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...