Prosty sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. Sprawdzony przepis na szybkie ciasto
Sernik z wiaderka to proste ciasto, którego przygotowanie zajmie ci dosłownie 10 minut. Bez oddzielania białek od żółtek, bez robienia spodu – tak naprawdę wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. Sama zawsze mam w lodówce wiaderko twarogu do serników, bo wystarczy do niego dodać kilka podstawowych składników i przepyszne ciasto jest gotowe. Minus? Czekanie, aż sernik ostygnie, ale przyznam, że osobiście zawsze zaczynam kroić go wcześniej.
Prosty sernik z wiaderka – jak zrobić?
Ser z wiaderka to twaróg już zmielony i kremowy, dlatego można go od razu wykorzystać do zrobienia ciasta. Sernik z wiaderka z tego przepisu jest najprostszy z możliwych.
Przepis: Sernik z wiaderka
Najprostszy przepis na sernik z wiaderka
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 kg twarogu w wiaderku
- 5 jaj
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Sposób przygotowania
- Miksowanie składnikówMasło rozpuść i przestudź. Zmiksuj jajka z cukrem i dodaj resztę składników. Miksuj na wolnych obrotach aż do ich połączenia.
- Pieczenie sernikaPrzełóż masę do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Piecz sernik ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gotowy sernik należy ostudzić i włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Jeśli nie możesz tyle wytrzymać, pamiętaj, że zaraz po upieczeniu sernik może mieć dość luźną konsystencję. Sernik z wiaderka można udekorować cukrem pudrem albo polewą czekoladową.
Sernik z wiaderka bez ubijania białek wychodzi kremowy, ale jest dość zwarty. Jeśli lubisz bardzo puszyste serniki, zmiksuj żółtka z cukrem, dodaj ser z wiaderka, budyń i rozpuszczone masło, a na koniec wmieszaj delikatnie ubitą pianę z białek. W takiej wersji możesz do przepisu wykorzystać więcej jaj (6-8).
Aromatu sernikowi dodaje budyń waniliowy, ale możesz do masy sernikowej dodać jeszcze ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy, ale też np. skórkę otartą z pomarańczy lub cytryn.
Co zrobić, żeby sernik z wiaderka nie opadał?
Sernik z wiaderka nie lubi gwałtownych zmian temperatury. Dlatego – jeśli chcesz mieć w miarę płaski sernik, bez zapadniętego środka i dużo wyższych brzegów – podczas pieczenia nie otwieraj drzwiczek, a kiedy będzie już upieczony, wyłącz piekarnik i otwórz częściowo drzwiczki, dając ciastu powoli ostygnąć.