Robię z nich sałatkę i zabieram do pracy. Ziemniaki w tej postaci nie tuczą
Przyjemnie jest, gdy ma się w pracy stołówkę lub posiłki przynosi firma cateringowa. Gorzej jednak, jeśli o posiłki trzeba się zatroszczyć samemu. Na kanapki nie zawsze jest ochota, a co innego można zrobić na szybko? Doskonałym rozwiązaniem są sałatki. Choćby ziemniaczana. Można ją zrobić wieczorem poprzedniego dnia, rano spakować do szczelnie zamykanego pojemnika i po problemie. Sałatka ta jest smaczna, sycąca i nie psuje się zbyt szybko. I co ważne szczególnie wiosną – ziemniaki z sałatki nie tuczą, tak jak się wydaje.
Czy ziemniaki są tuczące?
Ziemniaki same w sobie nie są zbyt tuczące. 100 g ugotowanych ziemniaków dostarcza nam bowiem ok. 80 kcal. To nawet mniej niż zawiera 100 g ugotowanego makaronu czy ryżu. Jednak kaloryczność ziemniaków znacznie potrafią podnieść dodatki i sposób przygotowania tego warzywa. Najgorszą dla zdrowia i sylwetki formą ziemniaków są frytki. Tłuszcz bowiem znacznie podnosi kaloryczność tego warzywa. O wiele lepiej jest ziemniaki gotować lub piec. Należy też unikać łączenia ziemniaków z kalorycznymi sosami, masłem czy tłustym mięsem.
Podstawowym składnikiem ziemniaków jest skrobia. Może ona szybko podnosić poziom cukru we krwi i przyczyniać się do odkładania się tłuszczu w organizmie. Ciekawy jest jednak fakt, że tak działa skrobia w ziemniakach serwowanych na ciepło. Po ugotowaniu i wystudzeniu ziemniaków, zawarta w nich skrobia w dużej mierze przekształca się w skrobię oporną. Jest to rodzaj skrobi, który nie ulega trawieniu, a tym samym nie dostarcza nam kalorii. Co więcej skrobia oporna reguluje poziom cukru we krwi i sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii.
Jak zrobić szybką sałatkę ziemniaczaną?
Ziemniaki na sałatkę ziemniaczaną najlepiej ugotować w skórkach. Będą zdrowsze i smaczniejsze. Warto to zrobić kilka godzin wcześniej, by zdążyły wystygnąć.
Przepis: Sałatka ziemniaczana
Sałatka z gotowanych ziemniaków, jajek, ogórków konserwowych i rzodkiewki
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 450
Składniki
- 2-3 ugotowane ziemniaki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki konserwowe
- 1/2 cebulki
- kilka rzodkiewek
- mała ostra papryka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Na sos:
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówWystudzone i obrane ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Jajka obierz, pokrój w dużą kostkę. Ogórki i rzodkiewki pokrój w plasterki, cebulę w kostkę, a papryczkę i natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Przygotowanie sosuŚmietanę wymieszaj z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Wykańczanie sałatkiRozdrobnione warzywa wsyp do salaterki. Do warzyw dodaj sos, wymieszaj sałatkę. Dopraw ją do smaku.
Jakie inne dodatki pasują do sałatki ziemniaczanej?
Smak sałatki ziemniaczanej doskonale podnosi cebula lub szczypior, a także ogórki konserwowe lub kiszone. Jednak można też do niej dodać: seler naciowy, paprykę, marynowane grzybki, natkę pietruszki lub koper, a także wędlinę, np. szynkę, boczek, salami.
Dopełnieniem sałatki ziemniaczanej powinien być sos. Zwykle jest to sos majonezowy, jednak można zamienić go na lżejszą kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny. Dobrze też sprawdzi się olej doprawiony musztardą i czosnkiem.