Ta surówka schodzi u mnie w dużych ilościach, a szykuję ją w 5 minut. To ostatni moment, by ją zrobić
Kiszona kapusta najpopularniejsza jest zimą. Wtedy mamy bowiem ograniczony dostęp do świeżych warzyw, a kiszonka ta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Wiosną coraz trudniej trafić na jeszcze smaczną, nie zbyt kwaśną kapustę kiszoną. Jeśli jednak uda się wam taką zdobyć, koniecznie przygotujcie z niej surówkę. To ostatni moment na skorzystanie z tego zimowego skarbu.
Czy kiszona kapusta rzeczywiście jest taka zdrowa?
Kiszona kapusta to jeden z tych przetworów, który jest o wiele zdrowszy od świeżego warzywa. A to dlatego, że w wyniku fermentacji w kapuście pojawiają się bakterie kwasu mlekowego. Są to niezwykle pożyteczne bakterie, które korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy, a także wzmacniają naszą odporność. Poza tym kiszona kapusta stanowi doskonałe źródło witaminy C, która odgrywa kluczową rolę w walce z przeziębieniami i infekcjami. Chroni też komórki przed działaniem wolnych rodników.
W kiszonej kapuście znajdziemy również potas, magnez, fosfor i wapń. Te składniki mineralne korzystnie wpływają na nasze mięśnie, kości, a także układ krążenia. Duże znaczenie dla naszego zdrowia ma też obecny w kiszonej kapuście błonnik. Nie tylko dba on o zdrowe jelita, ale też poprawia trawienie i reguluje poziom cukru we krwi.
Jak zrobić szybką surówkę z kiszonej kapusty?
Tę surówkę robi się naprawdę szybko, a to dlatego, że kiszona kapusta jest już pokrojona. Wystarczy więc dodać do niej kilka składników, wymieszać i gotowe.
Przepis: Surówka z kapusty kiszonej
Surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki, papryki, cebuli i natki pietruszki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- natka pietruszki
- 3 łyżki oleju
- cukier, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kapustyKapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłucz w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij. Możesz ją też dodatkowo posiekać.
- Rozdrabnianie warzywMarchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie surówkiDo kiszonej kapusty dodaj rozdrobnione warzywa. Oprósz ją cukrem i pieprzem, polej olejem, wymieszaj.
Do jakich potraw pasuje surówka z kiszonej kapusty?
Surówka z kiszonej kapusty jest dosyć uniwersalnym dodatkiem obiadowym. Warto ją podać do smażonej ryby, kotletów mielonych i schabowych, pieczonej i duszonej wieprzowiny, a także do smażonej kiełbasy lub kaszanki. Bardzo lubi towarzystwo gotowanych ziemniaków, choć dobrze też smakuje z ziemniakami pieczonymi, frytkami, kaszami i ryżem.