Te pyszne grzyby rosną tylko wiosną. Sprawdź, gdzie ich najlepiej szukać
Mimo, że dopiero zaczęła się wiosna, już warto rozglądać się za grzybami. Wszak niektóre gatunki występują tylko teraz. Należy do nich smardz, który pojawił się już w niektórych regionach Polski. Grzyb ten należy do jednych z najsmaczniejszych i najdroższych na świecie. Jego cena za kilogram dochodzi nawet do 450 zł. Na pierwsze okazy smardzów w tym roku natrafiono już w lutym, jednak szczyt sezonu na smardze przypada w kwietniu i maju. Warto wiedzieć, gdzie można znaleźć i zbierać te grzyby.
Jak wygląda i smakuje smardz?
Wyróżnia się kilka gatunków smardzów. Najpopularniejszy jest smardz jadalny, zwany też smardzem zwyczajnym. Do jadalnych gatunków należą też smardze: stożkowaty, wyniosły i grubonogi. Różnią się one między sobą nieco wyglądem, jednak ogólnie mówiąc, smardze wyglądają nieco inaczej niż klasyczne grzyby kapeluszowe.
Smardze charakteryzuje jajowaty kapelusz z charakterystycznymi wgłębianiami, który swą strukturą przypomina nieco plaster miodu. Kapelusz jest zrośnięty z trzonem i obie części są puste w środku, co widać po przekrojeniu. Kolor kapelusza może być brązowy, szarawy, beżowy, a także żółto-pomarańczowy. Trzon jest chropowaty, jasny z żółtawym lub kremowym odcieniem. Grzyby te mają orzechowo-korzenny aromat i delikatny smak.
Niestety dosyć podobnie wyglądają też trujące gatunki grzybów, a mianowicie piestrzenica kasztanowata i piestrzenica olbrzymia. Dlatego zbierając smardze, należy zachować szczególną ostrożność.
Gdzie rosną smardze i gdzie można je zbierać?
Smardze rosną na podmokłych terenach, np. w pobliżu strumieni i brzegów rzek, a także na podmokłych łąkach oraz w widnych lasach liściastych i mieszanych. Niestety grzybów tych nie można zbierać w lasach, bo są objęte częściową ochroną. Na szczęście wyrastają też w ogródkach, głównie w miejscach obsypanych korą i na trawnikach, a także w parkach i w szkółkach leśnych. I tam właśnie można je zbierać.
Jak przyrządzać smardze?
Smardze to dość uniwersalne grzyby, które warto dodawać do wielu potraw. Po opłukaniu można je smażyć, dusić i gotować. Świetnie smakuje przyrządzony z nimi sos do makaronu, a także risotto, zupa grzybowa, duszone mięso czy jajecznica. Grzybów tych nie wolno jednak jeść na surowo, bo może to prowadzić do zatrucia pokarmowego.