Jak przechowywać ciasta na święta? Odpowiedni sposób przedłuży ich świeżość
Mało kto zostawia przygotowywanie świątecznych ciast na ostatnią chwilę. Przyrządzamy je zwykle już kilka dni wcześniej, rozkładając sobie pracę na etapy. Sztuką jest jednak właściwe rozplanowanie tego co i kiedy upieczemy, a także odpowiednie przechowywanie ciast. Od tego zależy bowiem nie tylko smak wypieków, ale przede wszystkim nasze zdrowie.
Jak należy przechowywać serniki?
Serniki to jedne z najbardziej wymagających ciast, jeśli chodzi o przechowywanie. A to dlatego, że składają się przede wszystkim z twarogu i jajek, a więc produktów białkowych, które dość szybko się psują. I nie chodzi tu tylko o pogorszenie smaku, ale przede wszystkim o to, że mogą się w nich rozwinąć bakterie. Z tego powodu serniki powinniśmy przechowywać tylko i wyłącznie w lodówce i to nie dłużej niż 4 dni.
Jak przechowywać baby i babki?
Pod względem przechowywania najbardziej wrażliwa jest baba drożdżowa. A to dlatego, że dość szybko obsycha i traci świeżość. Z tego powodu jej wypiek powinniśmy zostawić na sam koniec. Jeśli jednak masz już babę drożdżową w domu, zadbaj o to, by nie obeschła. W tym celu najlepiej zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki. Możesz ją tak trzymać do 10 dni. Przed podaniem warto ją wstawić na 5 minut do gorącego piekarnika (150-160 stopni Celsjusza), a będzie smakować, jak świeża.
Babki ucierane, bez dodatku kremów można trzymać w temperaturze pokojowej 1-2 dni. Warto je jednak przykryć ściereczką kuchenną, by nie obsychały. Jeśli zanosi się na dłuższe przechowywanie, lepiej zawinąć je w folię i włożyć do lodówki. Tam wytrzymają nawet 10 dni.
Jak przechowywać mazurki?
Jeśli upiekłaś wcześniej kruche spody do mazurków, możesz je trzymać przykryte ściereczką w temperaturze pokojowej. Gdy jednak pokryjesz je słodką masą, szybciej zaczną się psuć. Dlatego wtedy najlepiej wstawić je do lodówki i trzymać do 3 dni.
To jest ważne przy przechowywaniu ciast w lodówce
Ciasta w lodówce powinny być przechowywane pod przykryciem lub zawinięte w folię spożywczą. Inaczej łatwo mogą chłonąć obce, intensywne zapachy, przez co staną się niesmaczne. Idealnie do tego celu nadają się pojemniki do przechowywania żywności. By jednak nie mieć problemu z wyjmowaniem ciasta, użyj pojemnika odwrotnie niż zawsze. A mianowicie połóż ciasto na części będącej pokrywką, a przykryj dolną, wysoką częścią pojemnika. Dzięki temu bez problemu i niszczenia dekoracji zdejmiesz ciasto z pokrywki.
Te ciasta z powodzeniem można mrozić
Jeśli jednak widzisz, że trwałość niektórych ciast niedługo dobiega końca, ich nadmiar możesz zamrozić. Dzięki temu wydłużysz ich przydatność do spożycia do nawet 2-3 miesięcy.
Do mrożenia doskonale nadają się serniki, mazurki i baby. Nie należy natomiast mrozić ciast z galaretką i z dodatkiem bezy. Przed zamrożeniem ciasto należy podzielić na porcje, a potem szczelnie zapakować np. w specjalny pojemnik do zamrażania lub w folię spożywczą.