Kaczka pieczona to najlepszy obiad na święta. Robi się w zasadzie sama

Dodano:
Kaczka pieczona Źródło: Shutterstock / Dar1930
Pieczona kaczka to jedno z najsmaczniejszych i najłatwiejszych do zrobienia, świątecznych dań obiadowych. Mięso wystarczy tylko natrzeć mięso przyprawami, nadziać i wstawić do piekarnika. Prawda, że proste?

Uwielbiam smak i zapach pieczonej kaczki. Podobnie zresztą jak cała moja rodzina. Dlatego też na wszelki wypadek kaczkę kupuję zawsze nieco wcześniej przed świętami i ją mrożę. Mam wtedy pewność, że nie zabraknie jej na moim stole. Potem wystarczy przełożyć ją na dobę do lodówki, by rozmarzła i ruszać dalej do dzieła.

Czym warto nadziać kaczkę przeznaczoną do pieczenia?

Chyba najpopularniejszym nadzieniem do kaczki pieczonej są jabłka. Ich słodko-kwaśny smak doskonale harmonizuje ze smakiem kaczki. Można je połączyć z innymi owocami, świeżymi lub suszonymi. Tu dobrze sprawdzą się śliwki, morele i gruszki. A oto i inne pomysły na nadzienie do pieczonej kaczki:

  • Nieco zbliżoną smakowo propozycją jest nadzianie kaczki pokrojonymi gruszkami i orzechami włoskimi. Farsz warto doprawić podsmażoną cebulką, czosnkiem i rozmarynem.
  • Bardzo smaczne nadzienie do kaczki można przygotować z posiekanej wątróbki drobiowej i rodzynek. Farsz należy doprawić majerankiem, zmielonymi goździkami i odrobiną gałki muszkatołowej.
  • Kaczkę można też nadziać mielonym mięsem z kaczki. Mięso warto wymieszać z podsmażoną cebulą i czosnkiem, a także skórką otartą z cytryny lub pomarańczy i przyprawami.
  • Ciekawą propozycją jest też nadzianie kaczki kaszą jaglaną i grzybami (pieczarkami lub leśnymi) smażonymi z dodatkiem cebuli i czosnku.
  • Warto też wypróbować nadzienia z kaszy gryczanej i drobno posiekanych, ugotowanych warzyw korzeniowych, np. marchewki, pietruszki, selera.
  • Farsz do kaczki można też zrobić z ryżu i bakalii, np. orzechów, suszonych owoców.

Jak zrobić nadziewaną, pieczoną kaczkę?

By kaczka była smaczna, musi być dobrze upieczona, tzn. miękka. Taki efekt osiągniemy, piekąc nadzianą tuszkę przynajmniej 2 godziny w 190-200 stopniach Celsjusza. By w tym czasie mięso nie wyschło, należy je piec pod przykryciem. Warto je jednak odkryć na 10 minut przed końcem pieczenia, by ładnie się zrumieniło.

Przepis: Kaczka pieczona

Pieczona kaczka nadziewana jabłkami i suszonymi owocami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
700 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duża kaczka
  • 7 winnych jabłek
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonych śliwek kalifornijskich
  • majeranek
  • tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie kaczkiKaczkę oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj ją w środku i na zewnątrz majerankiem, solą i pieprzem, odstaw na godzinę.
  2. Przygotowanie farszuSuszone owoce opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw na 15 minut. Jabłka umyj. 4 sztuki obierz, pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne. Cząstki jabłek wymieszaj z suszonymi owocami, majerankiem i rozmarynem.
  3. Nadziewanie i pieczenie kaczkiKaczkę nadziej przygotowanym farszem, zepnij skórę wykałaczkami, by farsz nie uciekał. Włóż ją do żaroodpornego naczynia, przykryj, wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni Celsjusza i piecz ok. 1,5 godziny.
  4. Dodawanie jabłek do kaczkiKaczkę wyjmij z piekarnika, obłóż przekrojonymi na pół, pozostałymi jabłkami. Ponownie przykryj i piecz jeszcze mniej więcej godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę i zrumień kaczkę.

Wskazówka: Kaczka w czasie pieczenia dość mocno się kurczy, bo wytapia się z niej dużo tłuszczu. Jeśli porcje kaczki mają być solidne, to przeciętna kaczka wystarczy dla 4 osób. Przy skromniejszych porcjach da się ją podzielić na 8 części.

Z czym podać pieczoną kaczkę?

Do pieczonej kaczki doskonale pasują pieczone ziemniaki, a także pieczone owoce lub warzywa. Smaczną kompozycją będzie też podanie kaczki z gotowanymi ziemniakami i buraczkami na ciepło. Wielu osobom z pewnością przypadnie też do gustu zestaw z ryżem i surówką np. z marchewki czy selera.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...