Kaczka pieczona to najlepszy obiad na święta. Robi się w zasadzie sama
Uwielbiam smak i zapach pieczonej kaczki. Podobnie zresztą jak cała moja rodzina. Dlatego też na wszelki wypadek kaczkę kupuję zawsze nieco wcześniej przed świętami i ją mrożę. Mam wtedy pewność, że nie zabraknie jej na moim stole. Potem wystarczy przełożyć ją na dobę do lodówki, by rozmarzła i ruszać dalej do dzieła.
Czym warto nadziać kaczkę przeznaczoną do pieczenia?
Chyba najpopularniejszym nadzieniem do kaczki pieczonej są jabłka. Ich słodko-kwaśny smak doskonale harmonizuje ze smakiem kaczki. Można je połączyć z innymi owocami, świeżymi lub suszonymi. Tu dobrze sprawdzą się śliwki, morele i gruszki. A oto i inne pomysły na nadzienie do pieczonej kaczki:
- Nieco zbliżoną smakowo propozycją jest nadzianie kaczki pokrojonymi gruszkami i orzechami włoskimi. Farsz warto doprawić podsmażoną cebulką, czosnkiem i rozmarynem.
- Bardzo smaczne nadzienie do kaczki można przygotować z posiekanej wątróbki drobiowej i rodzynek. Farsz należy doprawić majerankiem, zmielonymi goździkami i odrobiną gałki muszkatołowej.
- Kaczkę można też nadziać mielonym mięsem z kaczki. Mięso warto wymieszać z podsmażoną cebulą i czosnkiem, a także skórką otartą z cytryny lub pomarańczy i przyprawami.
- Ciekawą propozycją jest też nadzianie kaczki kaszą jaglaną i grzybami (pieczarkami lub leśnymi) smażonymi z dodatkiem cebuli i czosnku.
- Warto też wypróbować nadzienia z kaszy gryczanej i drobno posiekanych, ugotowanych warzyw korzeniowych, np. marchewki, pietruszki, selera.
- Farsz do kaczki można też zrobić z ryżu i bakalii, np. orzechów, suszonych owoców.
Jak zrobić nadziewaną, pieczoną kaczkę?
By kaczka była smaczna, musi być dobrze upieczona, tzn. miękka. Taki efekt osiągniemy, piekąc nadzianą tuszkę przynajmniej 2 godziny w 190-200 stopniach Celsjusza. By w tym czasie mięso nie wyschło, należy je piec pod przykryciem. Warto je jednak odkryć na 10 minut przed końcem pieczenia, by ładnie się zrumieniło.
Przepis: Kaczka pieczona
Pieczona kaczka nadziewana jabłkami i suszonymi owocami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 2 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 700 w każdej porcji
Składniki
- 1 duża kaczka
- 7 winnych jabłek
- garść suszonych moreli
- garść suszonych śliwek kalifornijskich
- majeranek
- tymianek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przyprawianie kaczkiKaczkę oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj ją w środku i na zewnątrz majerankiem, solą i pieprzem, odstaw na godzinę.
- Przygotowanie farszuSuszone owoce opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw na 15 minut. Jabłka umyj. 4 sztuki obierz, pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne. Cząstki jabłek wymieszaj z suszonymi owocami, majerankiem i rozmarynem.
- Nadziewanie i pieczenie kaczkiKaczkę nadziej przygotowanym farszem, zepnij skórę wykałaczkami, by farsz nie uciekał. Włóż ją do żaroodpornego naczynia, przykryj, wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni Celsjusza i piecz ok. 1,5 godziny.
- Dodawanie jabłek do kaczkiKaczkę wyjmij z piekarnika, obłóż przekrojonymi na pół, pozostałymi jabłkami. Ponownie przykryj i piecz jeszcze mniej więcej godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę i zrumień kaczkę.
Wskazówka: Kaczka w czasie pieczenia dość mocno się kurczy, bo wytapia się z niej dużo tłuszczu. Jeśli porcje kaczki mają być solidne, to przeciętna kaczka wystarczy dla 4 osób. Przy skromniejszych porcjach da się ją podzielić na 8 części.
Z czym podać pieczoną kaczkę?
Do pieczonej kaczki doskonale pasują pieczone ziemniaki, a także pieczone owoce lub warzywa. Smaczną kompozycją będzie też podanie kaczki z gotowanymi ziemniakami i buraczkami na ciepło. Wielu osobom z pewnością przypadnie też do gustu zestaw z ryżem i surówką np. z marchewki czy selera.