Składnik na tę zupę przyniesiesz ze spaceru. Szczawiowa z jajkiem to wiosenny przebój
Szczaw to jedna z pierwszych roślin, która wiosną budzi się do życia. Można ją uprawiać w ogrodzie, ale rośnie też dziko w wielu miejscach. Najczęściej na łąkach, nad brzegami stawów czy rzek. Warto wypatrywać te kwaśne, strzałkowate liście, bo można z nich przygotować wiosenny specjał.
Kiedy najlepiej zrywać szczaw?
Szczaw to roślina wieloletnia, która rośnie na wilgotnych glebach. Pierwsze listki wypuszcza, gdy tylko przyjdzie pozimowe ocieplenie. Są one delikatne, soczyste i kwaśne. I właśnie wtedy najlepiej je zbierać, bo dosłownie rozpływają się w zupie. W miarę wzrostu, latem listki robią się nieco twardsze i pojawiają się w nich zwłóknienia. Ich smak staje się też intensywnie kwaśny. Też można na nich ugotować zupę, jednak wtedy lepiej ją zmiksować i przelać przez sito.
Jak zrobić zupę szczawiową z jajkiem?
Zupę szczawiową, nawet z młodych listków, możesz zmiksować. Jednak nie jest to konieczne.
Przepis: Zupa szczawiowa
Szczawiowa z jajkiem i śmietaną
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 2-3 garści świeżego szczawiu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 cebuli
- 4-5 ziemniaków
- 1 listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 4-5 łyżek mleka
- 6 jajek ugotowanych na twardo
Sposób przygotowania
- Gotowanie wywaruMarchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obierz, zalej ok. 1,5 l zimnej wody. Zagotuj, dodaj listek laurowy, ziarna ziela, trochę soli i pieprzu. Gotuj ok. 15 minut. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru, gotuj aż warzywa będą miękkie.
- Dodawanie szczawiuSzczaw przebierz, opłucz, osącz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wsyp szczaw, przesmaż go i chwilę podduś. Dodaj do wywaru z ziemniakami, gotuj 5 minut.
- Zabielanie i podawanie zupyMąkę rozmieszaj ze śmietaną i mlekiem. Rozprowadź częścią wywaru, wlej do zupy, wymieszaj, zagotuj, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Zupę dopraw do smaku, podawaj z połówkami jajka.
Czy szczaw jest zdrowy?
Liście szczawiu kryją w sobie wiele cennych składników. Zawierają m.in.: kwas foliowy, beta-karoten, witaminy z grupy B i C, a także potas, fosfor, magnez i żelazo. Dostarczają też błonnika i białka. Dzięki temu roślina wzmacnia nasz organizm, dobrze wpływa na układ krążenia i nerwowy.
Jednak najbardziej newralgicznym składnikiem szczawiu jest kwas szczawiowy. Dostarczany organizmowi zbyt często i w nadmiernych ilościach może prowadzić do odwapnienia kości, stanów zapalnych stawów, a przede wszystkim do kamicy układu moczowego. Dlatego szczaw należy jeść z umiarem, raczej dla smaku, niż ze względów zdrowotnych. Niekorzystne działanie kwasu szczawiowego można nieco zneutralizować, dodając do potraw ze szczawiem mleko, śmietanę czy jajka.