Wiosenna surówka z kapusty to moje odkrycie. Na święta zrobię ją z całej główki
Surówka jest ważnym elementem każdego obiadu. A surówka z kapusty jest naprawdę wyjątkowa. To dlatego, że przygotowany z niej dodatek pasuje do wielu dań, a samo warzywo jest dostępne przez cały rok. Oczywiście najsmaczniejsza jest młoda kapusta, bo ma chrupiące, soczyste listki. I taką ostatnio udało mi się kupić na niedzielną surówkę. Dorzuciłam do niej świeży ogórek i zieleninę. Dzięki temu powstała pyszna, zielona kompozycja.
Z czym warto łączyć kapustę w surówkach?
Chyba najpopularniejszymi dodatkami do surówki z kapusty jest marchewka i cebula. Wszak składniki te tworzą słynną sałatkę Colesław. Jednak ze świeżą, białą kapustą dobrze harmonizować będą też: por, jabłko, orzechy czy rodzynki. Do surówki z kapusty można też dorzucić kukurydzę z puszki, papryka, pomidor, a nawet ogórek kiszony czy świeży. Ten ostatni doskonale idzie w parze z koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki. Zresztą zielenina ogólnie pasuje do surówek z kapusty.
Dopełnieniem surówki powinien być sos. Można go zrobić z jogurtu naturalnego, którego smak warto wzbogacić odrobiną majonezu. Ja jednak wolę lżejszy sos z oleju i soku z cytryny. Olej można zastąpić wyrazistą w smaku oliwą z oliwek, a sok z cytryny – octem jabłkowym lub balsamicznym.
Jak zrobić orzeźwiającą, wiosenną surówkę z kapusty?
Najlepszym wyborem na tę surówkę będzie młoda kapusta. Na szczęście coraz częściej pojawia się już w sklepach i na bazarkach.
Przepis: Wiosenna surówka z kapusty
Surówka z białej kapusty, ogórka, natki pietruszki i szczypiorku
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała główka młodej kapusty lub 1/2 zimowej
- 1/2 długiego ogórka
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść z wierzchnich liści. Młodą możesz grubiej poszatkować, zimową pokrój dość drobno. Ogórek umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w półplasterki. Zieleninę opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce. Surówkę oprósz solą i pieprzem, polej olejem wymieszanym z sokiem z cytryny, wymieszaj. Od razu podawaj.
Do czego podać wiosenną surówkę z kapusty?
Wiosenna surówka z kapusty będzie pasować do większości dań obiadowych. Możesz ją więc podać do kotletów schabowych i mielonych, do pieczonych mięs i drobiu, a także do mięs duszonych w sosie. Dodatek ten podniesie też smak zapiekanek i potrawek.