Sekret idealnych kotletów devolay. To mój przepis na soczyste kotlety drobiowe z rozpływającym się masełkiem
Kotlet Devolay (de volaille, czasem nazywany kotletem kijowskim) to obowiązkowy element menu większości przyjęć okolicznościowych m.in. wesel. Ja często robię je na rodzinny obiad, ponieważ dzieci kochają kotlety z piersi kurczaka, szczególnie w ten wersji. Sekretem smaku moich kotletów devolay jest schłodzone ziołowe masło oraz panierka z drobno mielonej, jasnej bułki z pieczywa pszennego. Sprawdź mój przepis na to, jak przygotować idealne kotlety de volaille, z których po przekrojeniu wypływa masło aromatyzowane czosnkiem i ziołami.
Rada: do przygotowania kotletów devolay najlepiej użyj mięsa od kur z wolnego wybiegu, które jest bardziej zwarte niż mięso od kur z chowu klatkowego.
Przepis: Devolay
Kotlet devolay ma chrupiącą panierkę na zewnątrz i delikatne, soczyste mięso w środku, z roztopionym masłem wewnątrz. Nadaje ono potrawie niezwykle bogaty smak.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Ukraińska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 filety z kurczaka
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki siekanego koperku
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 i 1/2 szklanki klarowanego masła lub oleju do smażenia
- sól i pieprz
Na panierkę:
- 2 całe jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka bułki tartej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMięso oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pietruszkę, szczypiorek i koperek umyj, osusz oraz drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Przygotowanie masłaDo chłodnego masła dodaj posiekany koperek, szczypiorek, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj widelcem na jednolitą masę. Zawiń masło w folię spożywczą, formując wałek i wstaw do lodówki.
- Rozbijanie i przyprawianie mięsaKażdy filet z kurczaka rozbij tłuczkiem do mięsa na cienki placek. Gotowy kotlet powinien mieć kształt dużego liścia. Posyp rozbite mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Formowanie kotletówWyjmij masło z lodówki. Odwiń z folii i pokrój wzdłuż na 4 kawałki. Ułóż zimne masło niedaleko dolnego brzegu rozbitego mięsa. Podwiń boczne końce mięsa i delikatnie przyklep tłuczkiem. Zwijaj roladki o kształcie wrzeciona, szczelnie zamykając masło w środku mięsa.
- PanierowanieUformowane roladki panieruj dwukrotnie w mące pszennej, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
- SmażenieNa głębokiej patelni z grubym dnem, w garnku z grubym dnem lub we frytkownicy rozgrzej klarowane masło. Smaż po 2 kotlety Devolay w głębokim tłuszczu przez około 8-10 minut – mięso powinno być rumiane z każdej strony. Jeżeli smażysz kotlety Devolay na mniejszej ilości tłuszczu, to pamiętaj o ich przewracaniu, aby równomiernie się zrumieniły z każdej strony. Gotowe kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
W moim domu kotlet devolay podaję najczęściej z domowymi kolorowymi frytkami lub tłuczonymi ziemniakami oraz obowiązkowo z surówką. Przed podaniem możesz lekko skropić kotlety de volaille sokiem z cytryny.
Cenne wskazówki, przy robieniu kotletów de volaille
Aby twoje kotlety de volaille zachwycały smakiem i wyglądem, pamiętaj o tych zasadach:
- Kotlety de volaille wymagają starannego rozbicia mięsa – filet powinien mieć podobną grubość w każdym miejscu, aby równomiernie się usmażył.
- Do masła możesz dodać ulubione zioła i przyprawy np. świeże listki majeranku lub oregano, czosnek niedźwiedzi, cebulkę dymkę i drobno posiekaną papryczkę chili – taki kotlet devolay zyska unikalny smak. Pamiętaj, aby dobrze schłodzić masło przed formowaniem roladek. Gotowe roladki możesz dodatkowo spiąć wykałaczkami.
- Do panierowania użyj bardzo drobno zmielonej bułki tartej. Kupując bułkę tartą w sklepie, sprawdź, czy powstała z bułek pszennych. Możesz też przygotować bułkę tartą w domu, mieląc suche bułki pszenne w malakserze na drobny pył lub zetrzeć je na najdrobniejszych oczkach tarki.
- Dwukrotne panierowanie kotletów Devolay zapobiega wyciekaniu z ich środka masła. Jeżeli chcesz ograniczyć kalorie, możesz panierować kotlety tylko raz.