Rozgniatam awokado i przepyszna kolacja prawie gotowa. Dzieci mogą ją jeść codziennie

Dodano:
Pasta z awokado Źródło: Magdalena Kmita-Kulesza/Smaki.pl
Nie masz czasu na robienie kolacji czy przekąski dla dzieci? Rozgnieć awokado, dodaj kilka składników i podaj na pieczywie. To jest tak pyszne, że aż trudno uwierzyć, że robi się w 5 minut.

Awokado jest u nas coraz łatwiej dostępne i często można je kupić w dobrej cenie. Gdy nadarzy się taka okazja, koniecznie z niej skorzystajcie. Awokado jest bowiem zdrowe, smaczne i błyskawicznie można zamienić je w coś pysznego. Stanowi też świetny dodatek do wielu przekąsek.

Czy awokado jest zdrowe?

Awokado to dość kaloryczny owoc, bo 100 g dostarcza ok. 160 kcal. Mimo to jest bardzo zdrowe. A to dlatego, że zawiera wartościowe tłuszcze jednonienasycone, które są korzystne dla serca. Owoc ten jest też bogaty w błonnik wspomagający trawienie i regulujący poziom glukozy we krwi. Poza tym dostarcza nam potasu, kwasu foliowego, witamin: C, B6, E i K. Awokado hamuje także odczuwanie głodu, bo po jego zjedzeniu długo mamy uczucie sytości. Jednak ze względu wysoką kaloryczność tego owocu powinniśmy go jeść z umiarem.

Jak przyrządzać awokado?

Awokado jest owocem, jednak ze względu na smak i konsystencję używa się go raczej, jak warzywo. Stanowi doskonały dodatek do sałatek, kanapek i dipów. Jest popularne w kuchni meksykańskiej, gdzie robi się z niego guacamole i salsę, a także dodaje do wielu potraw, którym nadaje kremową konsystencję. Awokado można też przyrządzić na ciepło, np. grillowane podawać do ryby czy kurczaka, sporządzać z niego zupy, dodawać do zapiekanek, pieczonego kurczaka.

Awokado doskonale komponuje się z pomidorem, cebulą, czosnkiem, papryczką chili. Jego smak warto też podkreślić: sokiem z cytryny czy limonki, a także octem balsamicznym, sosem sojowym, oliwą z oliwek, solą, pieprzem, kuminem, natką pietruszki czy świeżą kolendrą.

Jak zrobić pastę z awokado?

Pastę z awokado zwykle doprawia się sokiem z cytryny lub limonki, co dodatkowo chroni ten owoc przed ciemnieniem. Jednak moim zdaniem kwaśny smak przytłacza delikatny smak awokado. Pastę tę najlepiej podać na grzankach z bułki lub chleba. Kanapki można dodatkowo obłożyć plastrami pomidora, sera mozzarella czy posypać rukolą.

Przepis: Pasta z awokado

Aksamitna pasta z awokado

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
3 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 2 owoce awokado
  • 1/2 małej cebuli
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pasty z awokadoAwokado umyj, każde przekrój na połowę, wyjmij pestkę, a potem łyżką wyjmij miąższ. Włóż go do miseczki, rozgnieć widelcem. Dodaj posiekaną cebulkę, wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.

Jak poznać, czy awokado jest dojrzałe?

Smaczne awokado, to dojrzałe awokado. Ma kremową konsystencję, a jego miąższ pozostaje jasnozielony. Stopień dojrzałości awokado można poznać po miękkim miąższu znajdującym się przy węższym końcu owocu. Wtedy z dużym prawdopodobieństwem cały miąższ awokado będzie kremowy i smaczny. Przed obraniem warto to jednak sprawdzić, naciskając owoc palcem.

Jeśli miąższ jest dość twardy, awokado powinno jeszcze dojrzeć. W tym celu wystarczy pozostawić je w temperaturze pokojowej, np. na kuchennym parapecie. Można je też zapakować w torebkę papierową, która przyspieszy dojrzewanie owocu. Gdy awokado będzie już odpowiednio miękkie, ale nie macie ochoty, by je jeść, włóżcie je do lodówki. Tam spokojnie poleży kilka dni i nie będzie się już dojrzewało. Przejrzałe awokado można poznać po czarnych plamach na skórce. Wtedy też takie plamy są widoczne na miąższu, co nie jest apetyczne, ani smaczne.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...