Ta zupa marchewkowa króluje u mnie każdej wiosny. Jem ją, jak chcę szybko schudnąć

Dodano:
Zupa marchewkowa Źródło: Shutterstock / Oksana Mizina
Nie wiem jak wy, ale ja po zimie zawsze ważę 2-3 kg więcej. Dlatego wiosną robię sobie zupową kurację odchudzającą. Króluje w niej zupa marchewkowa, bo jest smaczna, a waga szybko po niej spada.

Nie jestem zwolenniczką diet wymagających wielu wyrzeczeń i dużego wysiłku. Mam świadomość, że trudno na nich wytrzymać, a po schudnięciu waga szybko wraca do wcześniejszego poziomu. Gdy jednak nie jestem zadowolona ze swojego wyglądu, wdrażam sobie lekką dietę i kilka ograniczeń. To zwykle wystarczy, by szybko zgubić 2-3 kilogramy.

Co warto ograniczyć, by schudnąć?

Oczywiście wykluczenie z diety słodyczy i tłuszczów to najprostszy sposób, by pozbyć się tzw. oponki. To właśnie one dostarczają naszemu organizmowi najwięcej kalorii. Jeśli chodzi o słodycze, to są to zupełnie puste kalorie, czyli ich jedzenie nie daje nam nic więcej poza tyciem. Warto też zrezygnować z picia gotowych napojów, bo nawet jeśli są kwaśne, to zawierają mnóstwo cukru. Powinniśmy wykluczyć tłuszcze zwierzęce, natomiast trochę oleju i oliwy z oliwek wyjdzie nam na zdrowie. Pamiętajmy, że tłuszcz nie zawsze jest widoczny i taki schab, choć wygląda na chudy, ma go całkiem sporo. Podobnie, jak inne kawałki wieprzowiny.

Tak jedz, a schudniesz!

Przy odchudzaniu ważne jest też to, by jeść 5 razy dziennie. Powinny się w tym znaleźć 3 większe posiłki i 2 mniejsze lub zdrowe przekąski. Jedzenie tylko 3 razy dziennie grozi nam napadami wilczego głodu, a zbyt częste przekąszanie nie pozwala żołądkowi odpocząć. Ostatni posiłek zjedzmy najlepiej do godziny 19. Nie pójdziemy spać z pełnym żołądkiem i lepiej będzie się nam spało. I jeszcze moja mała podpowiedź. Gdy na początku stosowania ograniczeń żywieniowych ciągle chce wam się jeść, zajadajcie jabłka, marchewki, rzodkiewki, paprykę. Zawierają niewiele kalorii, więc od nich nie utyjecie, a pozwolą zaspokoić głód.

Przepis na odchudzającą zupę marchewkową

Moja zupa marchewkowa odchudza dzięki dużej zawartości błonnika i dodatkowi świeżego imbiru. A jest przy tym słodkawa i zjadam ją z wielką przyjemnością.

Przepis: Odchudzająca zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa z kaszą jaglaną i imbirem

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki kaszy jaglanej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie cebuliMarchewki obierz, pokrój w talarki. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę. W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę, przesmaż, co jakiś czas mieszając. Dodaj posiekany imbir i czosnek, chwilę podsmaż.
  2. Gotowanie zupyCebulę zalej 1 l gorącej wody. Dodaj marchewkę i opłukaną kaszę. Gotuj na niedużym ogniu, aż składniki będą miękkie. Całość zblenduj na krem, dopraw do smaku.

Wskazówka: zamiast kaszy jaglanej do zupy możesz dodać 1 ziemniak, który zagęści potrawę. Zupę warto podać z grzankami z chleba razowego.

Czy odchudzanie zupami jest skuteczne?

Odchudzanie zupami może być bardzo skuteczne. Wszystko jednak zależy od ich kaloryczności. Zupy odchudzające nie powinny zawierać mięsa, a jedynie same warzywa. Nie zabielamy ich, nie zagęszczamy i nie zasmażamy. Takie zupy są bogate w błonnik, który przyspiesza przemianę materii, a także witaminy i sole mineralne. Poza tym zupa jako ciepły posiłek dobrze zaspokaja głód. Warto więc od razu ugotować jej trochę więcej, by mieć ją pod ręką, gdy poczujemy się głodni.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...