Kroję w cienkie paseczki i dorzucam do kapusty. Teraz moja sałatka Colesław smakuje idealnie
Sałatka Colesław (Coleslaw) pochodzi z kuchni amerykańskiej. W Polsce rozsławiła ją sieć restauracji KFC. Trzeba przyznać, że jest naprawdę smaczna, choć przyrządzana z niewyszukanych składników. Jej zaletą jest przyjemna chrupkość i fakt, że pasuje do większości dań obiadowych.
Z czego robi się sałatkę Colesław?
Podstawowym składnikiem sałatki Coleslaw jest biała kapusta. To dostępne przez cały rok warzywo, daje nam możliwość przygotowywania sałatki Colesław o każdej porze roku. Jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z młodej kapusty, która odznacza się dużą chrupkością, soczystością i słodkością. Drugim ważnym składnikiem Coleslawa jest marchewka. To ona dodaje sałatce słodyczy i apetycznego wyglądu. Przekąska ta nie obędzie się też bez cebuli, która idealnie zaostrza smak sałatki i dodaje jej przyjemnej chrupkości. Sosem, który smacznie scala wszystkie warzywa jest zaś majonez.
Moja wersja sałatki Colesław
Choć robię sałatkę Coleslaw przez cały rok, to tej przyrządzanej z jesiennej kapusty ciągle czegoś brakowało. Jak dla mnie była za mało słodka i za mało soczysta. Była, bo ostatnio wpadłam na pomysł, jak ją ulepszyć. Dodałam do niej pół twardej gruszki pokrojonej w cienkie paseczki. Efekt mnie zadowolił, a i rodzinie najwyraźniej posmakował, bo zjedli sałatkę do ostatniego wiórka.
Jak zrobić sałatkę Colesław?
Tak naprawdę wersji sałatki Coleslaw jest wiele. Ja jednak zdradzę wam przepis na moją – chrupiącą, aromatyczną i o wiele lżejszą od klasycznej.
Przepis: Chrupiąca sałatka Colesław
Colesław to popularna sałatka z kilku prostych składników: kapusty, marchewki i cebuli z dodatkiem gruszki. Moja wersja ma jeden dodatkowy.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 70 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 gruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Gruszkę obierz, pokrój w cienkie paski lub w słupki. Koperek posiekaj.
- Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Oprósz solą, pieprzem i cukrem. Majonez wymieszaj ze śmietaną i łyżką letniej wody, dodaj do sałatki, wymieszaj.
Co jeszcze można dodać do sałatki Colesław?
Oczywiście wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Jedni wolą bowiem klasykę, inni szukają czegoś więcej. I właśnie dla tych drugich mam kilka podpowiedzi:
- Smak sałatki Colesław zawsze warto ożywić dodatkiem posiekanego koperku czy natki pietruszki. Przy okazji sałatka zyska też na wyglądzie i aromacie.
- Do sałatki Coleslaw można dorzucić kilka posiekanych orzechów, np. arachidowych, nerkowców, włoskich. Zwiększą chrupkość i wartość odżywczą dodatku.
- Słodkiego smaku dodadzą sałatce suszone owoce, np. rodzynki, żurawina, posiekane morele.
- Doskonałym pomysłem na zmodyfikowanie sałatki Colesław jest dodanie do niej awokado. Najlepiej, jeśli jest dobrze dojrzałe, bo wtedy zamienia się w kremowy sos, który świetnie dopełnia pozostałe smaki.