Ten gulasz z żołądków drobiowych to moje wielkie odkrycie. Nie wiedziałam, że tak mogą smakować
Podroby u wielu osób budzą mieszane uczucia. Niektórzy nie wezmą ich do ust, nawet gdy będą wyśmienicie przyrządzone. Jednak wiele osób często patrzy na nie w sklepie, bo uwagę zwraca ich przystępna cena. W rezultacie zostawiają je na półce, ponieważ nie wiedzą, co z nich zrobić. A właśnie w odpowiednim przyrządzeniu tkwi klucz do smaku podrobów. Dlatego postanowiliśmy odczarować trochę podroby i pokazać wam, jak potrafią być smaczne. Dziś zapraszamy was na doskonały gulasz z żołądków drobiowych.
Czy warto jeść żołądki drobiowe?
Żołądki drobiowe stanowią źródło pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Dostarczają też żelaza, cynku, a także witamin: A, B2 i B12. W ich składzie znajduje się kolagen, który korzystnie wpływa na nasze stawy, kondycję skóry i włosów. Nie są zbyt kaloryczne, bo 100 g dostarcza tylko ok.115 kcal. Warto więc nimi urozmaicać czasami dietę. Są bowiem nie tylko wartościowe, ale też smaczne. Ich konsystencja po ugotowaniu jest naprawdę wyjątkowa.
Jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych?
Przygotowanie potraw z żołądków drobiowych należy rozpocząć od ich dokładnego oczyszczenia i wypłukania. Żołądki wymagają 1-1,5 godziny duszenia, co zależy od stopnia ich rozdrobnienia.
Przepis: Gulasz z żołądków drobiowych
Żołądki drobiowe duszone z warzywami w sosie pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 75 dag żołądków drobiowych
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- papryka słodka i ostra
- majeranek
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przesmażanie warzywCebule obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę i lekko ją zrumień. Dodaj pokrojone marchewki, seler i czosnek, przesmaż mieszając.
- Dodawanie żołądków i pozostałych składnikówŻołądki drobiowe oczyść, dokładnie wypłucz, osącz, pokrój w paski. Dodaj je do warzyw, lekko zrumień. Zalej 1 szklanką gorącej wody, dodaj pomidory z puszki, listki laurowe i ziele angielskie. Całość zagotuj, gotuj na małym ogniu ok. godzinę.
- Doprawianie gulaszuGulasz z żołądków drobiowych dopraw do smaku majerankiem, papryką, pieprzem i odrobiną soli. Duś jeszcze ok. 30 minut, dopraw do smaku. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Inne sposoby przyrządzenia żołądków drobiowych
Żołądki drobiowe najlepiej jest gotować lub dusić, bo są dosyć twarde. Gotowane odpowiednio długo, uwalniają do wywaru cenny kolagen. Można je dorzucić do rosołu, czy zrobić z nich drobiowe flaczki. Jeśli jednak macie ochotę na nieco inną wersję gulaszu, możecie je dusić w sosie pieczarkowym, koperkowym czy curry. W każdej wersji będą doskonale smakować.
Do gulaszu z żołądków drobiowych zawsze warto dorzucić listki laurowe, ziele angielskie, tymianek, oregano czy majeranek. Smak potrawy doskonale podkreśli też czosnek, papryka i natka pietruszki.