Kroję ziemniaki, zalewam je tym sosem i mam obiad dla całej rodziny. Tani i smaczny
Jeśli nie masz jeszcze obiadu na dzisiaj i co więcej, brakuje ci na niego pomysłu, to już się nie martw. Zrób zapiekankę ziemniaczaną, a wszyscy domownicy będą zadowoleni. Wystarczy kilka ziemniaków, boczek, śmietana, pół godziny pichcenia i 40 minut oczekiwania. Trudno o tańszą i szybszą wersję dania obiadowego.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej jest szybkie i proste. Tak naprawdę najwięcej czasu zabiera obranie i pokrojenie ziemniaków. Jednak nie zajmie to więcej niż 15 minut. A zatem do dzieła!
Przepis: Zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki zapiekane z boczkiem, cebulą i sosem śmietanowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 650 w każdej porcji
Składniki
- 5-6 ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g sera żółtego
- majeranek
- kminek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Obieranie i krojenie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w dość cienkie plasterki. Oprósz je solą i pieprzem.
- Podsmażanie boczku i cebuliBoczek pokrój w paseczki lub kostkę, zrumień na łyżce oleju. Dodaj grubo pokrojoną cebulę, smaż na średnim ogniu, aż zmięknie.
- Układanie składnikówNaczynie żaroodporne natłuść olejem. Ułóż w nim połowę ziemniaków. Przykryj połową cebuli i boczku, potem resztą ziemniaków i pozostałą cebulą z boczkiem.
- Zalewanie sosem i pieczenieJajka wybij do miseczki, dodaj śmietankę, sporo soli i pieprzu oraz zioła. Wymieszaj rózgą, sosem polej zapiekankę, posyp ją startym serem. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Co jeszcze można dodać do zapiekanki ziemniaczanej?
My zaproponowaliśmy jedną z wersji zapiekanki ziemniaczanej. Jednak to, co do niej dorzucisz, zależy już tylko od twojej pomysłowości i tego, co aktualnie masz w domowych zapasach. Z ziemniakami w zapiekance doskonale będą się komponować:
- Warzywa, np. cukinia, papryka, bakłażan, pomidory, szpinak, por, marchewka.
- Mięsa, np. podsmażone mięso mielone, kawałki gotowanej lub pieczonej wieprzowiny, wołowiny czy kurczaka (na przykład z poprzedniego dnia), a także kiełbasa.
- Sery, np. żółty, mozzarella, pleśniowy czy wędzony.
- Jajka – możesz dodać je do masy śmietanowej albo też dorzucić do zapiekanki pokrojone jajka ugotowane na twardo.
- Sosy. Smaku zapiekance doda sos czosnkowy, beszamelowy czy pomidorowy.
- Zioła i przyprawy. Do potraw z ziemniaków doskonale pasuje majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano, natka pietruszki, a także czosnek.