Najlepsze wegetariańskie schabowe. Zrób sznycle z bakłażana, a zapomnisz o wieprzowinie

Dodano:
Sznycle z bakłażana Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Sznycle z bakłażana to moim zdaniem najlepszy wegetariański odpowiednik kotletów schabowych. Dobrze zrobione są lepsze nawet od panierowanych boczniaków czy kani.

Nawet jeśli kochasz schabowe ponad wszystko, spróbuj koniecznie sznycli z bakłażana. Gwarantuję, że będzie to pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz. Ja sznycle z bakłażana robię najczęściej wtedy, kiedy mam ochotę na tradycyjny obiad: ziemniaki, kotlet i surówka – ale w wersji wegetariańskiej. Są tak dobre, że nawet kochająca mięso część mojej rodziny zjada je do ostatniego okruszka. Te wegetariańskie schabowe to perfekcyjnie chrupiąca panierka i soczyste, mięsiste i pełne smaku wnętrze.

Jak zrobić sznycle z bakłażana?

Sznycle z bakłażana robi się bajecznie łatwo. Wystarczy upiec całe bakłażany, a potem je obrać i „rozpłaszczyć” – ważne, aby zostawić ogonek, dzięki temu łatwo się takie bakłażany panieruje (a niektórzy żartują, że to wege schabowe z kością). Potem już tylko panierka, smażenie i obiad gotowy.

Ważne jest jednak kilka elementów. Po pierwsze upieczone bakłażany powinny ostygnąć. Po drugie trzeba je dobrze doprawić. Po trzecie: patelnia z tłuszczem do smażenia musi być dobrze rozgrzana.

Ja oprócz najbardziej tradycyjnej panierki, czyli składającej się z mąki, jajka i bułki tartej, dodaję do kotletów jeszcze tarty żółty ser (może to być także parmezan). Kładę go zwykle z jednej strony bakłażana i lekko dociskam, a dopiero potem panieruję. Można tu także użyć płatków drożdżowych. Bakłażan jest już upieczony, więc samo smażenie trwa tyle, ile czasu potrzebuje panierka, aby stać się chrupiąca i złota.

Przepis: Sznycle z bakłażana

Wegetariański „schabowy” zrobiony z pieczonego bakłażana.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie bakłażanów
    Bakłażany skrop oliwą i piecz w całości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. godzinę. Upieczone bakłażany odstaw do ostudzenia.
  2. Szykowanie kotletów
    Bakłażany obierz ze skórki, ale zostaw ogonki. Rozpłaszcz każdy delikatnie (można użyć dłoni albo widelca). Dobrze dopraw solą i pieprzem. Posyp tartym serem i lekko dociśnij. W osobnych miseczkach uszykuj składniki do panierki: rozmącone jajko, mąkę i bułkę tartą.
  3. Smażenie kotletówTak uszykowane bakłażany panieruj kolejno: w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na złoto z obu stron na oleju na dobrze rozgrzanej patelni.

Jak podawać sznycle z bakłażana?

Sznycle z bakłażana możesz podawać dokładnie tak, jak tradycyjne schabowe. Ja najbardziej lubię je z ziemniakami, lekkim sosem jogurtowym i surówką z kiszonej kapusty. Ale świetnie smakują podane także z frytkami albo położne na ulubionym warzywnym puree (np. z kalafiora albo zielonego groszku).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...