Na Wielkanoc galaretę drobiowo-warzywną robię tylko tak. Sięgają po nią nawet dzieci

Dodano:
Galareta mięsna w kształcie jaj Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Wytrawna galareta to jedna z tradycyjnych potraw, która pojawia się na wielkanocnym stole. Można ją zrobić z różnych składników i nadać jej ciekawe kształty. U mnie kochają galaretę w kształcie jaj.

Jeśli już teraz zastanawiacie się nad wielkanocnym menu, możecie zapisać poniższy przepis w tegorocznych propozycjach. Wytrawna galareta to jak najbardziej świąteczna potrawa, która zwykle cieszy się dużym zainteresowaniem gości. Jest smaczna, lekka i orzeźwiająca, ale duże znaczenie ma też jej forma. Na wielkanocnym stolę ja zwykle serwuję galaretę drobiowo-warzywną w kształcie jaj. Wiadomo w tym okresie to właśnie one królują na naszych stołach. Oczywiście jajka można faszerować na wiele sposobów, nadziewać nimi bułeczki, pieczeń rzymską i wytrawne ciasta. Ale można też zrobić oszukane jaja z galarety!

Wytrawna galareta idealna na Wielkanoc

Na święta wielkanocne przygotowuje się zwykle wytrawną galaretę. Można zrobić tradycyjną, z wieprzowych nóżek, która jednak jest dość kaloryczna. O wiele częściej robi się galaretę z dodatkiem drobiu lub cielęciny oraz warzyw. Jest o wiele lżejsza, a i jej przyrządzenie jest mniej czasochłonne. Przy jej przygotowaniu wykorzystuje się bowiem żelatynę.

Jak zrobić galaretę drobiowo-warzywną?

Przygotowanie galarety drobiowo-warzywnej to w zasadzie gotowanie rosołu i kilka dalszych czynności. Dzięki nim powstaje tężejąca masa z zatopionymi w środku kawałkami mięsa i warzyw.

Przepis: Galareta drobiowo-warzywna

Galarety drobiowo-warzywne w kształcie jaj na Wielkanoc

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
30 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 20 wydmuszek z jaj

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruMięso, opieczoną cebulę oraz obrane warzywa umieść w garnku, zalej wodą. Na niedużym ogniu doprowadź do wrzenia, usuń szumowiny. Dodaj listki laurowe, trochę soli i pieprzu. Gotuj na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. 1,5 godziny. 2 marchewki wyjmij z wywaru, gdy tylko będą miękkie.
  2. Przecedzanie wywaruMięso, warzywa i przyprawy wyjmij łyżką cedzakową. Do gorącego wywaru wrzuć groszek i przekrojone ząbki czosnku. Gotuj ok. 5 minut, aż groszek będzie miękki. Groszek i czosnek wyjmij łyżką cedzakową. Wywar dopraw do smaku, przecedź przez sito wyłożone papierowym ręcznikiem. Powinno być go ok. 1/2 l. Jeśli jest więcej możesz go gotować jeszcze dłużej bez pokrywki.
  3. Krojenie składnikówŻelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Rozpuść ją w gorącym wywarze, wystudź. Wyjęte wcześniej marchewki pokrój w kostkę, podobnie jak mięso kurczaka. Marchewki i kurczaka wymieszaj z groszkiem.
  4. Wykańczanie galaretyZ każdej wydmuszki nożyczkami odkrój czubek, by składniki można było nakładać do niej łyżeczką. Wydmuszki umieść w wytłoczce do jajek. Każdą napełnij do 3/4 wysokości pokrojonymi składnikami. Zalej wywarem, schłodź. Wytłoczki z wydmuszkami wstaw na kilka godzin do lodówki. Gdy galarety zastygną, usuń z nich ostrożnie skorupki.

Pomysły na ciekawe kształty i smaki wytrawnej galarety

Wytrawną galaretę można wystudzić w przeróżnych naczyniach, dzięki czemu będzie miała dekoracyjny kształt. Można ją przygotować np. w formie na babę z kominkiem, w podłużnej keksówce czy w foremkach na muffinki. By bez problemu i uszkodzenia wyjąć z nich zastygłą galaretę, wystarczy wcześniej wstawić je na kilka sekund do naczynia z ciepłą wodą.

Do wytrawnej galarety można też dodać inne składniki, np. kukurydzę z puszki, pokrojoną w kostkę paprykę, listki natki pietruszki czy kawałki ugotowanego na twardo jajka.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...