Na Wielkanoc galaretę drobiowo-warzywną robię tylko tak. Sięgają po nią nawet dzieci
Jeśli już teraz zastanawiacie się nad wielkanocnym menu, możecie zapisać poniższy przepis w tegorocznych propozycjach. Wytrawna galareta to jak najbardziej świąteczna potrawa, która zwykle cieszy się dużym zainteresowaniem gości. Jest smaczna, lekka i orzeźwiająca, ale duże znaczenie ma też jej forma. Na wielkanocnym stolę ja zwykle serwuję galaretę drobiowo-warzywną w kształcie jaj. Wiadomo w tym okresie to właśnie one królują na naszych stołach. Oczywiście jajka można faszerować na wiele sposobów, nadziewać nimi bułeczki, pieczeń rzymską i wytrawne ciasta. Ale można też zrobić oszukane jaja z galarety!
Wytrawna galareta idealna na Wielkanoc
Na święta wielkanocne przygotowuje się zwykle wytrawną galaretę. Można zrobić tradycyjną, z wieprzowych nóżek, która jednak jest dość kaloryczna. O wiele częściej robi się galaretę z dodatkiem drobiu lub cielęciny oraz warzyw. Jest o wiele lżejsza, a i jej przyrządzenie jest mniej czasochłonne. Przy jej przygotowaniu wykorzystuje się bowiem żelatynę.
Jak zrobić galaretę drobiowo-warzywną?
Przygotowanie galarety drobiowo-warzywnej to w zasadzie gotowanie rosołu i kilka dalszych czynności. Dzięki nim powstaje tężejąca masa z zatopionymi w środku kawałkami mięsa i warzyw.
Przepis: Galareta drobiowo-warzywna
Galarety drobiowo-warzywne w kształcie jaj na Wielkanoc
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 30 w każdej porcji
Składniki
- 400 g fileta z piersi kurczaka
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 2 łyżki żelatyny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 20 wydmuszek z jaj
Sposób przygotowania
- Gotowanie wywaruMięso, opieczoną cebulę oraz obrane warzywa umieść w garnku, zalej wodą. Na niedużym ogniu doprowadź do wrzenia, usuń szumowiny. Dodaj listki laurowe, trochę soli i pieprzu. Gotuj na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. 1,5 godziny. 2 marchewki wyjmij z wywaru, gdy tylko będą miękkie.
- Przecedzanie wywaruMięso, warzywa i przyprawy wyjmij łyżką cedzakową. Do gorącego wywaru wrzuć groszek i przekrojone ząbki czosnku. Gotuj ok. 5 minut, aż groszek będzie miękki. Groszek i czosnek wyjmij łyżką cedzakową. Wywar dopraw do smaku, przecedź przez sito wyłożone papierowym ręcznikiem. Powinno być go ok. 1/2 l. Jeśli jest więcej możesz go gotować jeszcze dłużej bez pokrywki.
- Krojenie składnikówŻelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Rozpuść ją w gorącym wywarze, wystudź. Wyjęte wcześniej marchewki pokrój w kostkę, podobnie jak mięso kurczaka. Marchewki i kurczaka wymieszaj z groszkiem.
- Wykańczanie galaretyZ każdej wydmuszki nożyczkami odkrój czubek, by składniki można było nakładać do niej łyżeczką. Wydmuszki umieść w wytłoczce do jajek. Każdą napełnij do 3/4 wysokości pokrojonymi składnikami. Zalej wywarem, schłodź. Wytłoczki z wydmuszkami wstaw na kilka godzin do lodówki. Gdy galarety zastygną, usuń z nich ostrożnie skorupki.
Pomysły na ciekawe kształty i smaki wytrawnej galarety
Wytrawną galaretę można wystudzić w przeróżnych naczyniach, dzięki czemu będzie miała dekoracyjny kształt. Można ją przygotować np. w formie na babę z kominkiem, w podłużnej keksówce czy w foremkach na muffinki. By bez problemu i uszkodzenia wyjąć z nich zastygłą galaretę, wystarczy wcześniej wstawić je na kilka sekund do naczynia z ciepłą wodą.
Do wytrawnej galarety można też dodać inne składniki, np. kukurydzę z puszki, pokrojoną w kostkę paprykę, listki natki pietruszki czy kawałki ugotowanego na twardo jajka.