Krem z mascarpone w trzech odsłonach. Wybierz i zrób swój ulubiony smak!

Dodano:
Krem z mascarpone Źródło: Pixabay / Gigiisprod
Krem z mascarpone doskonale sprawdza się nie tylko do przekładania ciast i tortów. To także pyszny dodatek do lodów i deserów ze świeżymi owocami. Ja robię krem w trzech pysznych smakach, które kocha moja rodzina.

Delikatny w smaku krem z serka mascarpone i śmietanki kremówki służy mi do robienia trójkolorowego deseru w szklance. Lubię podać go ze świeżymi owocami. Moi bliscy uwielbiają, gdy robię go na weekendowy podwieczorek. Lubię ten krem za to, że łatwo dopasować jego smak do indywidualnych potrzeb i zastosowania. Wystarczy użyć odpowiednich dodatków, które najczęściej mamy w kuchennych szafkach. Sprawdź, jak przygotować krem mascarpone o smakach czekoladowym, truskawkowym i orzechowym.

Przepis: Krem z mascarpone w trzech smakach

Krem z serka mascarpone i śmietanki to świetna baza do zrobienia pysznych kremów o wielu smakach.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

Na podstawowy krem:

  • 350 g śmietanki kremówki 36%
  • 350 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowe na krem czekoladowy:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady

Dodatkowe na krem truskawkowy:

  • 1 szklanka musu truskawkowego
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym

Dodatkowe na krem orzechowy:

  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Chłodzenie składnikówSchłodź w lodówce śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz wysokie naczynie ze szkła lub stali nierdzewnej, w którym będziesz ubijać krem.
  2. UbijanieW wysokim naczyniu umieść serek mascarpone oraz cukier i ubijaj mikserem 2 minuty, stopniowo zwiększając obroty. Wlej śmietankę kremówkę i ubijaj jeszcze 2 minuty na najwyższych obrotach. Bazę kremu z mascarpone przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Przygotowanie dodatków na krem czekoladowyKrem czekoladowy z mascarpone – czekoladę gorzką i czekoladę mleczną połam na małe kawałki. Przełóż do miski odpornej na działanie wysokiej temperatury. Miskę umieść na garnku z gotującą się wodą (woda powinna delikatnie wrzeć). Dno miski nie może dotykać powierzchni wody. Rozpuść czekoladę, od czasu do czasu mieszając, i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Przygotowanie dodatków na krem truskawkowyTruskawki umyj, osusz i zblenduj na gładką masę (możesz użyć też truskawek mrożonych). Przełóż mus truskawkowy do garnka i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Gdy truskawki się zagotują, dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj (cukier z galaretki powinien całkowicie się rozpuścić) i pozostaw do ostudzenia. W czasie studzenia kilka razy wymieszaj, żeby nie utworzyły się grudki.
  5. Przygotowanie dodatków na krem orzechowyMasło orzechowe przełóż do miseczki. Opcjonalnie możesz wykorzystać szklankę mielonych orzechów. W tym celu zmiel orzechy (wedle uznania: włoskie, laskowe, arachidowe lub inne) na pył w blenderze.
  6. MieszanieAby przygotować czekoladowy krem z mascarpone, wymieszaj ostudzoną czekoladę z wcześniej przygotowaną bazą kremu. Czekoladę dodawaj stopniowo do kremu z mascarpone i mieszaj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Aby przygotować truskawkowy krem z mascarpone, dodaj do ostudzonych truskawek z galaretką kilka łyżek gotowego kremu i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj powstałą masę do reszty kremu, miksując na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Aby przygotować krem orzechowy z mascarpone, stopniowo dodawaj do miski z masłem orzechowym przygotowaną bazę kremu i miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowy krem z mascarpone wykorzystaj do przełożenia tortu, posmarowania biszkoptu, przełożenia blatów bezowych, dekoracji babeczek lub podawaj w pucharkach ze świeżymi owocami i ulubionymi lodami.

Z odstawowego kremu z mascarpone i słodkiej śmietanki można wyczarowywać przeróżne smaki, a każdy z nich możesz wykorzystać do przełożenia tortu lub ulubionego ciasta (np. ciasta jogurtowego lub ciasta czekoladowego, które zrobisz bez miksera). Po dodaniu żelatyny lub galaretki owocowej z kremu mascarpone możesz równie dobrze zrobić sernik na zimno.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...