Przepis na domowy smalec. Te dodatki doskonale podkręcą jego smak

Dodano:
Domowy smalec Źródło: Shutterstock / photocrew1
Smalec nie jest zdrowy, ale trudno odmówić mu smaku. To tradycyjne smarowidło do pieczywa można kupić, jednak taniej i smaczniej wyjdzie, gdy zrobi się je samodzielnie. Można też wtedy dorzucić do smalcu ulubione dodatki.

Smalec to tradycyjne, polskie smarowidło do chleba. Kiedyś kojarzone raczej z kuchnią wiejską, dziś wkroczyło na salony. W restauracjach często bowiem jest podawany wraz z pieczywem, jako tzw. czekadełko. Nie da się zaprzeczyć faktowi, że smalec nie należy do zdrowych produktów. Jednak zjedzony raz na jakiś czas i z umiarem, nie powinien zaszkodzić.

Z czego zrobić smalec?

Tradycyjnym składnikiem, z którego robi się smalec jest słonina wieprzowa. Jednak można go też zrobić z podgardla czy surowego boczku. Wtedy smarowidło będzie zawierało mięsne skwarki. Oczywiście kawałeczki wytopionej słoniny, również można zostawić w smalcu, ale niektórzy je wyjmują, by smalec był smarowny. Doskonałym, ale trudno dostępnym surowcem na smalec jest gęsina, a dokładniej tłuste jej fragmenty. Gęsi tłuszcz jest równie kaloryczny,, co wieprzowy, jednak ma też liczne walory zdrowotne.

Popularnym dodatkiem do smalcu, który podnosi jego smak jest cebula. Przed dodaniem do tłuszczu wartą ją zeszklić, by zrobiła się słodkawa. Słodkie nuty do smalcu wprowadzi także jabłko. Dobrym pomysłem na doprawienie smalcu jest majeranek, który ułatwia trawienie tłuszczu. Do wytapianego tłuszczu można dorzucić listek laurowy czy małą gałązkę rozmarynu. Smalec warto nieco popieprzyć i posolić, choć niektórzy robią to dopiero na kanapce.

Jak zrobić domowy smalec?

Dziś podamy wam przepis na domowy smalec z kilkoma wyżej wspomnianymi dodatkami. Sprawią one, że smarowidło to zamieni się w wyborny dodatek do pieczywa.

Przepis: Domowy smalec

Smalec z dodatkiem cebuli, jabłka, czosnku i majeranku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
3 godz.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
320 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g słoniny wieprzowej
  • 250 g tłustego boczku
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie i wytapianie słoninySłoninę i boczek oczyść, pokrój w małą kostkę. Umieść w rondlu lub w garnku z grubym dnem i podgrzewaj na małym ogniu, aż ze skwarków wytopi się cały tłuszcz. Całość co jakiś czas zamieszaj, by wytopić jak najwięcej tłuszczu. Skwarki możesz zostawić lub wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do słoiczka i wykorzystać np. do okraszania potraw.
  2. Rozdrabnianie dodatkówCebule obierz, pokrój w niedużą kostkę. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
  3. Wykańczanie smalcuDo gorącego tłuszczu wrzuć cebulę i podgrzewaj całość kilka minut, by cebula się zeszkliła. Potem dodaj jabłko, czosnek i majeranek, zamieszaj i zestaw całość z ognia. Smalec dopraw solą i pieprzem, przestudź.
  4. Przelewanie smalcu do słoikówCiepły i jeszcze płynny smalec przelej do słoików i zakręć. Gdy całkowicie wystygnie, wstaw go do lodówki. Spożyj w ciągu miesiąca, np. ze świeżym chlebem.

O czym należy pamiętać przygotowując smalec?

Choć przygotowanie smalcu jest proste, to trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach. Dzięki nim smarowidło będzie smaczne i zdrowe, na ile się da.

  • Słoninę, podgardle czy boczek należy pokroić w drobną kostkę. To przyspieszy wytapianie się z nich tłuszczu, podobnie jak mieszanie.
  • Tłuszcz wytapiamy na bardzo małym ogniu, tak by nie doszło do jego przegrzania. Wtedy bowiem smalec zrobi się żółty i gorzkawy.
  • Po schłodzeniu smalec należy przechowywać w lodówce, w zamykanym naczyniu ceramicznym lub szklanym. Tłuszcz łatwo bowiem chłonie obce zapachy. Jest też wrażliwy na działanie wysokiej temperatury, światła i powietrza. Smalec należy spożyć w ciągu miesiąca.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...