Gdy babcia zaprasza na bitki, odlicza się cała rodzina. Już wiem skąd ich delikatność
Bitki tak naprawdę są połączeniem dwóch potraw mięsnych – kotletów i gulaszu. Robi się je bowiem z plastrów mięsa, które rozbija się kuchennym tłuczkiem, a potem zamiast smażyć, dusi się je w płynie. Dzięki tym dwóm zabiegom mięso zazwyczaj wychodzi soczyste i mięciutkie. Są jednak sprytne sposoby na to, by bitki za każdym razem rozpływały się w ustach.
Z jakiego mięsa można zrobić bitki?
Bitki najczęściej przyrządza się z wołowiny. Jednak można je też zrobić z wieprzowiny, cielęciny czy mięsa drobiowego. Najważniejsze, by mięso było delikatne, bez przerostów i widocznego tłuszczu. Wtedy bitki nie wymagają długiego duszenia i wychodzą soczyste. Mięso na bitki należy pokroić w dość cienkie, ale niezbyt cienkie plastry. Powinny one mieć ok. 1,5 cm grubości, tak by nie rozpadły się w czasie rozbijania, a potem duszenia.
Sposób mojej babci na delikatne bitki
Moja babcia bitki robi z wołowiny lub wieprzowiny. Te pierwsze wymagają nieco dłuższego duszenia, co jednak babcia skraca do minimum jednym dodatkiem. Otóż dolewa ona do duszącego się mięsa 1-2 łyżki czystej wódki lub spirytusu. Alkohol nie tylko przyspiesza mięknięcie mięsa, ale też sprawia, że robi się ono niezwykle delikatne. Smak alkoholu nie jest wyczuwalny w mięsie, bo tak naprawdę gotowa potrawa już go nie zawiera. Alkohol bowiem szybko wyparowuje w czasie duszenia.
Przepis: Bitki mojej babci
Bitki wieprzowe w aksamitnym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 325 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1/2 szklanki mąki
- olej
- 2 cebule
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki czystej wódki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Obsmażanie mięsa i cebuliMięso pokrój w poprzek włókien w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy rozbij z obu stron kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Plastry mięsa obtaczaj w mące, a potem kładź na rozgrzany tłuszcz i obsmaż je z obu stron. Przełóż do rondelka. Na tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj do mięsa.
- Duszenie mięsaMięso i cebulę zalej gorącą wodą, tak by tylko je przykryła. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Całość zagotuj, duś ok. 10 minut. Dodaj alkohol, duś do czasu, aż mięso będzie miękkie.
- Przygotowanie sosuGdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z sosu razem z listkami laurowymi i zielem. Składniki znajdujące się w garnku zblenduj na gładką masę. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić dodatkową łyżką mąki rozmieszanej w odrobinie zimnej wody, wlać do sosu i zagotować. Do aksamitnego sosu włóż ponownie mięso, gotuj jeszcze 5 minut.
Z czym podawać bitki?
Bitki podaje się zwykle z gotowanymi ziemniakami, kaszą jęczmienną lub gryczaną. Doskonale będą też smakować w zestawie z kopytkami czy kluskami śląskimi. Dopełnieniem całości mogą być buraczki na ciepło, marchewka z groszkiem czy też tradycyjna mizeria.