Ta sałatka ziemniaczana była przebojem Kuchennych Rewolucji. Syci, jak mało która
Magda Gessler to kontrowersyjna postać, którą jedni uwielbiają, a inni nie znoszą. Co by jednak nie mówić, prowadzone przez nią Kuchenne Rewolucje od lat cieszą się dużym zainteresowaniem. Oprócz mniej lub bardziej oglądalnych scen, można w nich usłyszeć wiele cennych rad i natrafić na ciekawy przepis restauratorki. W jednym z odcinków przypomniała właśnie recepturę na sałatkę ziemniaczaną z mortadelą, czyli tzw. sałatkę szwabską. Popularność tej prostej i sycącej potrawy wzrosła wkrótce po programie. Może przygotujecie ją na dzisiejszą kolację?
Przepis Magdy Gessler na sałatkę ziemniaczaną z mortadelą
Sałatka ziemniaczana z mortadelą zwana jest też sałatką szwabską lub niemiecką. Dwa podstawowe składniki, czyli ziemniaki i mortadela, stanowią o jej pożywności. Jednak smaku całości dodaje sos majonezowo-czosnkowy. Magda Gessler zaproponowała oryginalne przygotowanie tego sosu, dzięki czemu potrawa stała się przebojem Kuchennych Rewolucji. Tajemnicą tego sosu jest czosnek pieczony.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z mortadelą
Sałatka szwabska z Kuchennych Rewolucji
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- niemiecka
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 3 łyżki marynaty z ogórków lub octu winnego
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1/2 cebuli
- 250 g mortadeli
- 1 mała główka czosnku
- 4-5 łyżek majonezu
- szczypiorek lub natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj do miękkości. Odcedź je, przestudź, pokrój w dużą kostkę, polej marynatą, wystudź.
- Krojenie ogórków, cebuli i mortadeliOgórki konserwowe pokrój w talarki lub w dużą kostkę. Obraną cebulę pokrój w półplasterki lub w dużą kostkę. Warzywa dodaj do ziemniaków. Mortadelę pokrój w dużą kostkę.
- Przygotowanie sosu czosnkowegoCzosnek oczyść z wierzchnich łusek, odkrój czubek, by odsłonić ząbki. Piecz go ok. 40 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po tym czasie czosnek wyciśnij z łupin, zmiażdż i wystudź. Połącz go z majonezem, dopraw solą i pieprzem.
- Wykańczanie sałatkiDo pokrojonych warzyw dodaj mortadelę oraz sos. Całość wymieszaj, dopraw do smaku, posyp posiekaną zieleniną.
Daj odpocząć sałatce ziemniaczanej
Choć sałatkę ziemniaczaną można jeść od razu po przygotowaniu, to będzie o wiele smaczniejsza, gdy nieco poleżakuje. Najlepiej wstawić ją do lodówki i zapomnieć o niej na kilkanaście godzin. Po tym czasie składniki sałatki idealnie się poprzenikają, co zaowocuje harmonijnym smakiem. Sałatkę ziemniaczaną należy spożyć w ciągu 3 dni. Zawsze możesz ją wziąć na lunch do pracy.