Sałatkę szwajcarską zrobisz w 10 minut. Łatwiejszej i pyszniejszej przekąski nie wymyślisz

Dodano:
Sałatka szwajcarska Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Masz ochotę na przekąskę? Zamiast po wafelek czy chipsy sięgnij po sałatkę. Najlepiej szwajcarską, bo jest smaczna i równie chrupiąca, a do jej przygotowania wystarczy 10 minut.

Najpopularniejszą w Polsce sałatką jest sałatka jarzynowa. Nie obędą się bez niej żadne święta, a i bez okazji potrafi się pojawić na naszym stole. Ma jednak tę wadę, że potrzeba trochę czasu, by ją przygotować. Dlatego dziś zdradzimy wam przepis na błyskawiczną sałatkę szwajcarską. Mało w niej siekania, a czasem nawet nic nie trzeba gotować.

Sałatka szwajcarska idealna na różne okazje

Sałatka szwajcarska, podobnie jak wiele innych sałatek, doskonale sprawdzi się jako przekąska, drugie śniadanie do pracy czy potrawa na prywatkę. To co ją wyróżnia, to sposób krojenia. Zwykle składniki na nią kroi się się w długie plasterki, co wygląda bardzo elegancko w salaterce. Oczywiście można je też pokroić w tradycyjną kostkę. Tu już wybierzcie, jak wam wygodniej.

Przepis: Sałatka szwajcarska

Sałatka z szynki, sera żółtego i ogórka konserwowego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g szynki
  • 150 g sera żółtego
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówPlastry szynki i sera żółtego pokrój w długie, dość wąskie paski. Ogórki konserwowe pokrój wzdłuż w cienkie plasterki.
  2. Wykończenie sałatkiRozdrobnione składniki wymieszaj w salaterce. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj w majonezem, posyp posiekaną natką pietruszki.

Co jeszcze możesz dodać do sałatki szwajcarskiej?

Dopełnieniem sałatki szwajcarskiej mogą być jaja na twardo czy gotowane ziemniaki. Również warto je pokroić w plastry. Innymi pasującymi do niej składnikami są inne warzywa konserwowe, ogórek kiszony czy cebula. Do tej sałatki doskonale pasują też inne konserwowe warzywa, a także cebula a także odrobina majonezu, który idealnie do niej pasuje.

Sałatki mają wiele zalet

Po sałatki powinniśmy sięgać częściej niż sięgamy. A to dlatego, że mają wiele plusów. Są łatwe do przygotowania, robi się je bardzo szybko i nie mogą się nie udać. Na dodatek ich skład można zmieniać, bez większych konsekwencji. Można więc przygotować je z tego, co się właśnie ma pod ręką. Rozmaitość składników sałatek sprawia też, że są one zdrowe i pożywne. By jeszcze bardziej podbić ich walory odżywcze, zawsze można wzbogacić je w świeżą zieleninę, np. posiekaną natkę pietruszki czy szczypiorek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...