Zrób kotlety mielone w ten sposób, a zaoszczędzisz czas i zrobisz mniej kaloryczny obiad

Dodano:
Kotlety mielone z piekarnika Źródło: Shutterstock / Vlyaks
Klasyczne kotlety mielone smażone są na oleju roślinnym, smalcu lub klarowanym maśle. Ja polecam ich szybszą i zdrowszą wersję. Kotlety mielone z piekarnika to mój sposób na pyszny weekendowy obiad.

Choć najczęściej robię tradycyjne kotlety mielone z przepisu mojej babci, to czasami wybieram przepis na kotlety mielone z piekarnika. To bowiem doskonały sposób, aby zyskać chwilę wolnego czasu (nie martwię się o kotlety skwierczące na patelni) oraz nieco zmniejszyć kaloryczność tego dania. Pieczone mielone świetnie smakują podawane np. z mizerią posypaną koperkiem oraz tłuczonymi ziemniakami. Najczęściej właśnie tę wersję serwuję mojej rodzinie. Możesz również podawać kotlety mielone pieczone w piekarniku polane sosem np. pomidorowym lub pieczarkowym.

Mielone z piekarnika nie są ciężkostrawne. Możesz przygotować je z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego oraz mieszanego w dowolnych proporcjach. Ja do pieczonych kotletów mielonych dodaję usmażoną na klarowanym maśle cebulkę, sól oraz pieprz, ale możesz również dodać czosnek, majeranek, rozmaryn lub inne zioła wedle uznania.

Wskazówka: pod koniec pieczenia na każdym kotlecie mielonym możesz położyć plaster surowej cebuli i kawałek papryki – pieczone warzywa nadadzą mięsu wyjątkowego aromatu.

Przepis: Kotlety mielone z piekarnika

Mielone pieczone w piekarniku wychodzą soczyste. To zdrowsza wersja tradycyjnych kotletów z mięsa mielonego.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
550 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g zmielonej karkówki
  • 250 g zmielonej szynki
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki klarowanego masła

Do panierowania:

  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 kostki masła

Sposób przygotowania

  1. Wyrobienie masy mięsnejCebulę obierz, drobno posiekaj i usmaż na klarowanym maśle. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, namoczoną w mleku kajzerkę, sól i pieprz oraz ostudzoną cebulę. Wyrób masę mięsną dłonią. Jeżeli mięso jest zbyt rzadkie, to możesz dodać do niego 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny. Do zbyt zbitego mięsa mielonego możesz dodać kilka łyżek gazowanej wody mineralnej.
  2. Formowanie i panierowanieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, z termoobiegiem). Bułkę tartą wysyp na talerz lub do niewielkiego pojemnika. Na blaszce z wyposażenia piekarnika rozłóż papier do pieczenia. Formuj podłużne kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej, a następnie układaj na blaszce. Na każdym kotlecie ułóż kawałek zimnego masła (masło delikatnie wciśnij w mięso) lub posmaruj wierzch kotletów olejem. Jeśli chcesz zrobić mniej kaloryczne danie, zrezygnuj z ostatniego kroku.
  3. PieczeniePiecz kotlety mielone przez około 20 minut na środkowym poziomie, następnie przewróć mięso na drugą stronę, wyłącz funkcję termoobiegu i piecz jeszcze około 20 minut. Przekrój jeden kotlet na pół i sprawdź, czy jest równomiernie upieczony. Rumiane kotlety wyjmij z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jakie mięso mielone wybrać na kotlety?

Rada: Kotlety mielone z piekarnika najlepiej przygotować z samodzielnie zmielonego mięsa lub mięsa mielonego na sklepowym stoisku. Odradzam korzystanie z pakowanego mięsa mielonego – szczególnie mięsa garmażeryjnego, bo jego jakość często pozostawia wiele do życzenia. Musisz wiedzieć, że zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego „mięso mielone” oznacza mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki i zawiera mniej niż 1% soli. Natomiast mięso garmażeryjne to surowy wyrób mięsny zaliczany do produktów wysoko przetworzonych. W jego skład wchodzi świeże mięso z wieloma dodatkami, którymi mogą być m.in.: woda, tłuszcz, błonnik, białka, aromaty, stabilizatory.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...