Doskonale sycą, choć nie zawierają mięsa. Kotlety z soczewicy i kalafiora pokochasz od pierwszego kęsa
Kotlety na obiad to popularny pomysł. Robi się je szybko i wszyscy je lubią. Jednak zwykle przygotowujemy je ze schabu, piersi kurczaka lub mięsa mielonego. A dzisiaj chcielibyśmy wam zaproponować jarską wersję uwielbianego dania. Nie musicie się jednak obawiać, że po obiedzie wasza rodzina będzie nadal głodna. Tak skomponowaliśmy skład potrawy, że wszystkim posmakuje i wyjdzie na zdrowie. A przy tym jest taka jak lubicie – chrupiąca z wierzchu i miękka w środku.
Kotlety bez mięsa – z czego najlepiej je zrobić?
Kotlety kojarzą się z pożywnym, smażonym kawałkiem mięsa. Jednak można je też przygotować z zupełnie innych składników. Oto kilka smacznych przykładów:
- Kotlety rybne robi się ze zmielonych ryb. Można tu wykorzystać filety, ale też drobniejsze, ościste rybki. Po przepuszczeniu ich przez maszynkę do mielenia, drobne ości zupełnie nie będą wyczuwalne.
- Bardzo pożywne i smaczne są też kotlety jajeczne. Do ich przygotowania wykorzystuje się jajka ugotowane na twardo, które po posiekaniu wystarczy wymieszać z kilkoma składnikami.
- Kotlety z grzybów leśnych lub z pieczarek będą bardzo aromatyczne. Składniki te warto jednak połączyć np. z kaszą gryczaną, która stanowi świetny wypełniacz i dobrze harmonizuje z grzybami.
- Kotlety warzywne są bardzo popularne wśród wegetarian. Można je zrobić z gotowanych ziemniaków, marchewki, kalafiora czy warzyw strączkowych. Warto jednak połączyć ugotowane strączki, które będą doskonałym źródłem białka i energii z warzywami, które nadadzą potrawie doskonałego smaku. I właśnie takie kotlety chcielibyśmy wam dziś zaproponować.
Przepis: Kotlety z soczewicy i kalafiora
Jarskie kotlety z soczewicy i kalafiora
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 150 g soczewicy
- 450 g kalafiora mrożonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- curry
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki tartej bułki
Sposób przygotowania
- Gotowanie i smażenie warzywKalafior i soczewicę ugotuj oddzielnie w osolonym wrzątku, dokładnie odcedź, wystudź. Kalafior rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju.
- Przygotowanie masy na kotletySoczewicę i rozgnieciony kalafior przełóż do miski. Dodaj cebulkę, jajko i przyprawy. Wymieszaj masę. W razie potrzeby możesz ją zagęścić tartą bułką.
- Smażenie kotletówZ gotowej masy formuj nieduże kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Smaż je na średnio rozgrzanym oleju, aż z dwóch stron będą rumiane. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Przygotowanie kotletów z soczewicy – wskazówki
Smak kotletów z soczewicy możesz łatwo odmienić. Wystarczy, że zmienisz nieco składniki lub sposób ich przygotowania. Tylko popatrz:
- Do przygotowania tych kotletów możesz użyć soczewicy czerwonej, zielonej lub brązowej. Pierwsza jednak najszybciej się gotuje.
- Zamiast podsmażonej cebulki do warzywnej masy możesz dodać 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Smacznym dopełnieniem kotletów z soczewicy będzie posiekana natka pietruszki. Dosyp ją do masy na kotlety.
- Kotlety z soczewicy możesz upiec, a będą lżejsze dla żołądka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Z czym podać jarskie kotlety?
Dodatki do kotletów bez mięsa powinny być inne od składników użytych do przyrządzenia potrawy. Dzięki temu kompozycja obiadowa będzie pełniejsza i bardziej urozmaicona. Bezmięsne kotlety warto podać z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Warto do nich zaserwować surówkę lub pieczone warzywa. Doskonałym dopełnieniem smakowym będą też sosy, np.: czosnkowy, pieczarkowy czy pomidorowy.