Zalewam filety wybornym płynem i wstawiam do pieca. To najlepsze danie rybne, jakie jadłam

Dodano:
Zapiekane filety rybne Źródło: Shutterstock / Cesarz
Jeśli planujesz rybę na obiad, podpowiem ci jak najszybciej ją przyrządzić. Będzie smaczna i soczysta, nawet następnego dnia. A przy tym twój dom nie będzie wypełniony intensywnym rybnym zapachem.

Ryby są jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Powinniśmy je jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Jednak najczęściej przyrządzamy rybę smażoną, co jednak nie jest najlepszym wyborem. Ryba z patelni jest ciężkostrawna i wypełnia dom intensywnym zapachem. O wiele lepszym sposobem na przygotowanie ryb jest zapiekanka rybna. I właśnie taką prostą potrawę polecam na piątkowy obiad.

Dlaczego ryby są takie zdrowe?

Ryby zawierają pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, które jest idealnym budulcem dla naszych komórek. Stanowią też doskonałe źródło witamin A, D i B12, a także potasu, jodu i selenu. Dzięki temu dobrze wpływają na wzrok, kości, układ nerwowy i funkcje tarczycy. Jednak ich najcenniejszym składnikiem są kwasy tłuszczowe omega-3. Wspomagają one prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu krążenia, a także chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Tego ostatniego składnika najwięcej zawierają tłuste ryby i właśnie po nie najlepiej jest sięgać.

Które ryby są najzdrowsze?

Tak jak wspomniałam, najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby, a w szczególności ryby morskie. Do takich należy: łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki, ale też pospolity śledź. Są one też doskonałym źródłem jodu. Jeśli chodzi o łososia, to najlepiej jest wybierać łososia dzikiego, a nie hodowlanego, bo ma lepszej jakości mięso.

Jednak oczywiście warto też sięgać po chudsze ryby, takie jak dorsz, pstrąg, morszczuk czy mintaj. Co prawda nie zawierają tak dużo kwasów omega-3 jak tłuste ryby, jednak są wartościowe i o wiele zdrowsze od mięsa. Warto też dodać, że najzdrowsze są ryby świeże i mrożone. Ryby wędzone czy z puszki zawierają dużo soli, nie są więc już tak korzystne dla naszego organizmu.

W jaki sposób przyrządzić rybę?

Większość z nas rybę najczęściej smaży. Pół biedy, jeśli jest ona smażona bez panierki lub jedynie po obtoczeniu w mące. Jeśli jednak spanierujemy ją w mące, jajku i tartej bułce, kaloryczność dania zostanie zdecydowanie podniesiona. Poza tym potrawy smażone są ciężkostrawne. Ograniczajmy więc taki sposób przyrządzania ryb, mimo, że jest dość szybki.

Dobrym sposobem na przygotowanie ryby jest jej pieczenie. Metodą tą przygotowuje się lekkostrawne potrawy, jednak ich kaloryczność zależy oczywiście od użytych dodatków. Dużą zaletą pieczenia jest fakt, że danie robi się samo, a przy tym zapach nie jest tak intensywny, jak przy smażeniu. I właśnie taką metodą przygotuję dziś pyszną rybę.

Przepis: Filety rybne zapiekane w śmietanie

Ryba zapiekana w sosie śmietanowym z dodatkiem sera i przypraw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 600 g świeżych filetów rybnych
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • kurkuma
  • 50 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Układanie filetów w naczyniu żaroodpornymFilety rybne (np. z dorsza, mintaja, pstrąga) oczyść z pozostałych ości, opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, ułóż w nim rybę w pojedynczej warstwie.
  2. Pieczenie rybyRybę zalej śmietanką, oprósz kurkumą i startym, żółtym serem. Wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza. Przed podaniem posyp ją posiekanym koperkiem.

Ryba zapiekana w śmietanie – inne wersje

Podany przeze mnie przepis na rybę zapiekaną w śmietanie, a w zasadzie w śmietance, jest najszybszą i najprostszą wersją. Przepis można jednak nieco zmienić. Oto kilka propozycji:

  • Przed zapieczeniem rybę można obłożyć np. różyczkami brokuła czy plastrami pora. Dzięki temu potrawa będzie wartościowsza i apetyczniejsza.
  • Zamiast kurkumą rybę można oprószyć szafranem czy przyprawą curry. Te przyprawy również zabarwią apetycznie sos, a przy tym nadadzą nieco innego smaku.
  • Śmietankę można rozmieszać z jajkiem, wtedy po zapieczeniu sos będzie gęściejszy.
  • Zamiast śmietanką rybę można zalać bulionem lub bulionem wymieszanym z odrobiną wina białego.

Duża zaleta pieczonej ryby

W przeciwieństwie do ryby smażonej, rybę pieczoną w sosie czy zapiekaną z warzywami można przygotować od razu na dwa dni. Doskonale bowiem nadaje się do odgrzewania. Przy tym pozostaje soczysta i smaczna.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...