Domowa nalewka z cytryn i kawy. To przepis, do którego ciągle wracam

Dodano:
Cytryny i kawa Źródło: Shutterstock / Valery121283
Nalewka z cytryn i kawy znalazła się w moim zeszycie z przepisami przypadkiem. Zaczęło się od tego, że kolega zadał pytanie: „A robiłaś nalewkę z cytryn i kawy?”

Okazało się, że pamięta taką nalewkę ze swojego domu. I zapamiętał, jak babcia nadziewała cytryny ziarnami kawy. I choć wiele razy robiłam cytrynówki w różnych wariantach, to wizja cytryn połączonych z aromatycznymi ziarenkami wydała się bardzo obiecująca. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania: nalewka jest słodka, a smaki cytrynowy i kawowy idealnie się łączą. Do tego gotowa nalewka ma przepiękny ciemnosłomkowy kolor.

Ważne: Nalewka z cytryn i kawy to napój na bazie alkoholu, a więc przeznaczony tylko dla dorosłych. Nalewki nie wolno podawać dzieciom, ani innym osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu (m.in. kobietom w ciąży).

Jak zrobić nalewkę z cytryn i kawy?

Wszystko, czego potrzebujesz to cytryny, całe ziarenka kawy, cukier i czysta wódka. Ja zawsze przy przetwarzaniu cytryn razem ze skórką staram się kupować cytryny z ekologicznych upraw. Jeśli nie masz takiej możliwości, koniecznie poświęć czas na dokładne wyszorowanie owoców. Warto też pamiętać, że ziarenka kawy również mogą inaczej smakować w zależności od ich rodzaju. To pretekst do eksperymentowania z docelowym smakiem nalewki. Jeśli w twoje okolicy są lokalne palarnie kawy, warto kupić ziarenka w takim miejscu, zwłaszcza, że nie potrzebujesz ich wiele.

Nalewka z tego przepisu jest dość słodka. Możesz nieco zmniejszyć ilość cukru (ale uważam, że 3/4 szklanki to minimalna ilość cukru).

Przepis: Nalewka z cytryn i kawy

Domowa nalewka o niebanalnym smaku.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 litr wódki
  • 5 cytryn
  • 100 ziaren kawy
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cytrynCytryny dobrze wyszoruj. Każdą ponacinaj nożem z ostrym czubkiem i w dziurki powkładaj ziarna kawy. W każdą cytrynę powinno się wbić ok. 20 ziarenek.
  2. Robienie nalewkiPrzygotowane cytryny z kawą włóż do słoja, zasyp cukrem, zalej wszystko wódką i odstaw w ciemne miejsce na ok. 4 tygodnie. Co kilka dni potrząsaj słojem. Po tym czasie wyjmij cytryny, przekrój je na połówki i wyciśnij z nich sok. Sok dolej do słoja i odstaw jeszcze na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj nalewkę.

I jeszcze na koniec mały komentarz ode mnie. Jeden ze znajomych nie miał cierpliwości do nadziewania cytryn małymi ziarenkami i zalał wódką cytryny pokrojone ze skórką na spore kawałki, wsypał do słoja cukier i ziarna kawy. Wysłał mi zdjęcie i choć nie miałam okazji spróbować finalnego produktu – znajomy mówił, że nalewka była bardzo dobra. Ja mimo wszystko nie skusiłam się na taką drogę na skróty. Cytryny nadziane kawą pięknie wyglądają w słoiku, poza tym gdzieś zawsze mam w głowie tę nieznaną mi czyjąś babcię, która robiła tę nalewkę właśnie w taki sposób.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...