Domowa nalewka z cytryn i kawy. To przepis, do którego ciągle wracam
Okazało się, że pamięta taką nalewkę ze swojego domu. I zapamiętał, jak babcia nadziewała cytryny ziarnami kawy. I choć wiele razy robiłam cytrynówki w różnych wariantach, to wizja cytryn połączonych z aromatycznymi ziarenkami wydała się bardzo obiecująca. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania: nalewka jest słodka, a smaki cytrynowy i kawowy idealnie się łączą. Do tego gotowa nalewka ma przepiękny ciemnosłomkowy kolor.
Ważne: Nalewka z cytryn i kawy to napój na bazie alkoholu, a więc przeznaczony tylko dla dorosłych. Nalewki nie wolno podawać dzieciom, ani innym osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu (m.in. kobietom w ciąży).
Jak zrobić nalewkę z cytryn i kawy?
Wszystko, czego potrzebujesz to cytryny, całe ziarenka kawy, cukier i czysta wódka. Ja zawsze przy przetwarzaniu cytryn razem ze skórką staram się kupować cytryny z ekologicznych upraw. Jeśli nie masz takiej możliwości, koniecznie poświęć czas na dokładne wyszorowanie owoców. Warto też pamiętać, że ziarenka kawy również mogą inaczej smakować w zależności od ich rodzaju. To pretekst do eksperymentowania z docelowym smakiem nalewki. Jeśli w twoje okolicy są lokalne palarnie kawy, warto kupić ziarenka w takim miejscu, zwłaszcza, że nie potrzebujesz ich wiele.
Nalewka z tego przepisu jest dość słodka. Możesz nieco zmniejszyć ilość cukru (ale uważam, że 3/4 szklanki to minimalna ilość cukru).
Przepis: Nalewka z cytryn i kawy
Domowa nalewka o niebanalnym smaku.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 litr wódki
- 5 cytryn
- 100 ziaren kawy
- 1 szklanka cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cytrynCytryny dobrze wyszoruj. Każdą ponacinaj nożem z ostrym czubkiem i w dziurki powkładaj ziarna kawy. W każdą cytrynę powinno się wbić ok. 20 ziarenek.
- Robienie nalewkiPrzygotowane cytryny z kawą włóż do słoja, zasyp cukrem, zalej wszystko wódką i odstaw w ciemne miejsce na ok. 4 tygodnie. Co kilka dni potrząsaj słojem. Po tym czasie wyjmij cytryny, przekrój je na połówki i wyciśnij z nich sok. Sok dolej do słoja i odstaw jeszcze na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj nalewkę.
I jeszcze na koniec mały komentarz ode mnie. Jeden ze znajomych nie miał cierpliwości do nadziewania cytryn małymi ziarenkami i zalał wódką cytryny pokrojone ze skórką na spore kawałki, wsypał do słoja cukier i ziarna kawy. Wysłał mi zdjęcie i choć nie miałam okazji spróbować finalnego produktu – znajomy mówił, że nalewka była bardzo dobra. Ja mimo wszystko nie skusiłam się na taką drogę na skróty. Cytryny nadziane kawą pięknie wyglądają w słoiku, poza tym gdzieś zawsze mam w głowie tę nieznaną mi czyjąś babcię, która robiła tę nalewkę właśnie w taki sposób.